Életmódváltás okosan – hogyan lehetséges?

Az egészség vitathatatlanul az egyik legnagyobb kincs, amit bárki birtokolhat. Sajnos azonban a rossz szokások elég könnyen beidegződnek sokaknál, így az életmódváltás olykor kemény dió lehet. Az eredmény viszont minden esetben vitathatatlanul megéri, hiszen nem csupán éveket nyerhetünk vele, de a mindennapi életünk is jelentősen könnyebbé válhat. Nézzük meg tehát, hogyan érdemes nekilátnunk mindennek?

Testmozgás, de hogyan?

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Sokan azonban túlbuzgó módon hajlamosak egy-egy életmódváltási kísérlet alatt során túlvállalni magukat. Persze, a kocogás vagy a rendszeres konditermi edzés nagyon hasznos lehet – de nem mindenki számára. Aki ülő életmódot folytat, és netalán komoly problémái akadnak a súlyával is, annak nem feltétlen ezzel érdemes kezdeni. Másképp igencsak hamar megutáljuk majd az új életmódunkat, és visszatérünk a régi, komfortos közegünkbe… A lehető legjobb, amit ilyenkor tehetünk, a fokozatosság betartása. Nem kell feltétlenül intenzív edzésekkel kezdenünk az elején. A rendszeres séta, vagy akár egy vibrációs tréner beszerzése is rendkívül nagy segítséget jelenthet ilyenkor. A rendszeresség ugyanis sokkal többet számít, mint az intenzitás.

A megfelelő étrend beállítása

A legnagyobb problémát ilyenkor is fokozatosság elvének figyelmen kívül hagyása jelenti. Talán az egyik legrosszabb hozzáállás, ha valaki egyik nap még rendszertelenül mindenféle egészségtelen kajával tömi magát – ezután varázsütésre makrotápanyagokat kezd el számolgatni… A lehető legjobb, ha először megpróbálunk egy rendszert beállítani az étkezésünk kapcsán. Mikor már a szervezetünk megszokta, hogy rendszeres időkben étkezünk, akkor fogyás esetén szépen lassan lehet csökkenteni az adagokat. Majd pedig ezután érdemes csak szépen a lassan a fehér kenyeret magvasra cserélni, és az üdítőt ásványvízre. Ha ugyanis túl drasztikusan haladunk, akkor az étkezésünk sem fog soha javulni.

A legfontosabb tehát a fokozatosság elvének betartása, és hogy megtanuljunk örülni az apró sikereknek. Legyünk tisztában vele, hogy ilyenkor valóban teszünk az egészségünkért.