5 hasznos tipp, hogy elűzd a stresszt!

A stressz és a szorongás mindannyiunk életében jelen van. Sokaknak napi szinten okoz problémát, és ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, komoly problémák okozója is lehet. Van azonban számos hasznos trükk, amik segítségével elűzheted a stresszt az életedből!

Mozogj rendszeresen!

A testmozgás az egyik leghatékonyabb fegyver, amit bevethetsz a stressz legyőzésére. A fizikai aktivitás hosszú távon segít csökkenteni a stressz hormonokat a szervezetben, miközben endorfint szabadít fel – ettől érzed magad olyan boldognak egy jóleső edzés után.

Egy trambulin edzés például gyerekjátéknak tűnhet, pedig számos pozitív hatása van a szervezetre és hatékonyan oldja a stresszt, ráadásul a trambulin az a sporteszköz, amit egy webshop-ból megrendelve könnyedén beszerezhetsz otthonra is!

Fogyassz kevesebb koffeint!

Kismértékben gyógyszer, nagymértékben méreg: A kávéban, a teában, a csokoládéban és az energiaitalokban található koffein túlzott mértékű fogyasztása jelentősen növeli a szorongás kockázatát. A limit mindenkinél más és más, ezért fontos, hogy figyelj oda a szervezeted jelzéseire! Ha úgy érzed, gyakran előfordul, hogy kezdesz feszültté válni vagy túlpörögni, vegyél vissza a napi koffein adagodból!

Foglalkozz önismerettel!

Önismerettel foglalkozni mindenképpen hasznodra válik, főként, ha sokat stresszelsz. Akár szakemberhez fordulsz segítségért, akár egyedül próbálod meg megoldani a problémát, mindenképpen hasznos lehet, ha leírod azokat a dolgokat, amik nyomasztanak. Néhány esetben a stressz és a kontroll összefügg, ezért az is segíthet, ha megtanulsz bizonyos dolgokra – vagy bizonyos embereknek – nemet mondani. Egy másik kiváló módja, hogy a kezedbe vedd a dolgokat, ha leszoksz a halogatásról és szem előtt tartod a prioritásaidat. Ebben ismét segítségedre lehet, ha listát készítesz.

hasznostipphogyeluzdastresszt

Lélegezz!

A különböző légzőgyakorlatok aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert, ami a relaxált állapotért felelős. Számtalan légzőgyakorlat létezik, melyek közül rengeteget megtalálsz az interneten, ha pedig szoktál jógázni, biztosan ismersz már egy párat. Hasi légzés, légzés a tüdőcsúcsba, rekeszizom légzés: bármelyiket is próbálod, segít, hogy befelé fordulj és lelassulj egy kicsit.

Tölts időt a szeretteiddel!

Az ember társas lény, szociális érintkezés nélkül aligha lenne képes megőrizni a józan eszét. Ez hatványozottan igaz ránk, ha valamilyen negatív élmény ér minket, és akkor is, amikor stresszelünk. Egy közösség tagjának lenni jó hatással van az önértékelésre, ami szintén kiválóan oldja a stresszt. Megosztani a problémáinkat másokkal, kapni egy ölelést vagy egy-két biztató szót pedig mindig jól esik, ezért ilyenkor bátran keresd a támogató környezetet!

Fotó: canva.com