Koronavírus gyorstesztek és amit tudni érdemes róluk

A koronavírus járvány terjedése miatt nemcsak a magánszemélyeknek, de a cégeknek, intézményeknek is fontos, hogy kiszűrjék a fertőzött személyeket, kollégákat. Koronavírus járvány fertőződés kimutatására sokféle teszt áll rendelkezésre napjainkban. A legpontosabb és legelfogadottabb szűrés a laboratóriumi PCR teszt, mely bár a legpontosabb, de igen költséges és az eredményekre 1-2 napot kell várni. Viszont, ha fennál a fertőzés gyanúja vagy fontos az előszűrés (munka, rendezvény stb. miatt), akkor a gyógyszertárakban és online is megvásárolható koronavírus gyorstesztek a megoldás a gyors eredményekhez.

Milyen Covid gyorstesztek vannak a piacon? Melyik gyorsteszt mire való?

A koronavírus gyorsteszteket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az egyik az antigén kimutatására szolgál, a másik a vérben található antitestek jelenlétét mutatja ki.

Antigén gyorsteszt

Az antigén gyorsteszt mintavétele a szájgaratból és orrgaratból történik. Ez a teszt alkalmas arra, hogy a vírus jelenlétét kimutassa, ezáltal az aktív fertőzést jelezze. A Covid-19 Ag antigén teszt a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki. A vírus antigénje a megfertőződés után néhány napon belül kimutatható, ezért az antigén gyorsteszttel már a betegség korai szakaszában beazonosíthatók a fertőzött személyek.

Antigén tesztelés elősegítheti a fertőzőképes személyek gyors és pontos azonosítását és időben történő elkülönítését.

Antigén gyorsteszt eredményei lehetnek:

 • Pozitív eredmény esetén a vizsgált személy szervezetében megtalálható a vírus antigénje, így jelenleg Covid-19 fertőzött.
 • Negatív eredmény: Ebben az esetben nem mutatható ki a vírus, kevesebb a mért anyag koncentrációja a kimutatási határnál. Ez utalhat arra, hogy nincs fertőzés, vagy még nem mutatható ki, mert túl korai a fertőzés. (Gyanú esetén javasolt pár nap múlva új tesztet végezni)
 • Nem értékelhető eredmény: Ebben az esetben a teszt elvégzése nem volt megfelelő. Mindenképp új teszt elvégzése szükséges.

covid gyorsteszt

Szerológiai teszt – IgM/IgG gyorsteszt

Az antitest kimutatására szolgáló szerológiai gyorsteszt mintavétele vérből történik és a vírus ellen termelődő antitestek jelenlétét mutatja a szervezetben. Ezzel a tesztel láthatjuk azt, hogy átestünk-e már a fertőzésen vagy sem.

A koronavírus antitest gyorsteszt segítséget nyújt a tünetmentes fertőzöttek, valamint a fertőzésen már átesett felderítésében.

Ez a szerológiai gyorsteszt ugyanis az enyhe tünetekkel vagy akár a teljesen tünetmentesen lezajlott fertőzést is ki tudja mutatni, későbbi ismétlésével pedig nyomon lehet követni azt is, hogy a vírusból gyógyult személy immunitása meddig tart. Gyors eredményt adó, költséghatékony vizsgálati módszer, mely nélkülözhetetlen információkat biztosít a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikája során.

IgM/IgG gyorsteszt eredményei lehetnek:

 • IgG pozitivitás esetén a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és a szervezete már ellenanyagot is termelt.
 • Ha csak az IgM mutatható ki a mintából, akkor a fertőzés fennáll, viszont még nem kezdődött meg az ellenanyag termelése.
 • IgM és IgG együttes pozitív eredménye pedig arra utal, hogy a fertőzés fennáll, az ellenanyag termelése is megkezdődött, tehát a vizsgált személy a gyógyulás fázisában van.

Hogyan történik a gyorsteszt mintavétel?

 • SARS-CoV-2 koronavírus antigén gyorsteszt során orrgarati és szájgarati kenet mintavétele történik.
 • SARS-CoV-2 koronavírus antitest gyorsteszt mintavételhez szükséges minta, álltalában újbegyből vett vérmintával történik.

Hogyan válasszunk gyorstesztet a piacon?

A piacon sokféle koronavírus gyorsteszt jelent meg így nehéz lehet a választás. Vásárlás során mindenképpen olyan tesztet válasszunk, mely rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. (OGYÉI engedély) és megbízható, elérhetőségekkel rendelkező boltból legyen.  Emellett fontos választási szempont még, hogy minél pontosabb eredményt adjanak.

Ajánlott, megbízható gyorstesztek:

Hightop Biotech Co., Ltd. gyártó termékei, melyek a carbonmedical.hu oldalon megvásárolhatók:

Covid-19 IgM/IgG szerológiai gyorsteszt: érzékenységi és specifitás összesen: 94%

SARS-CoV-2 koronavírus antigén gyorsteszt: pozitív és negatív koincidencia-rátája összesen 98.8%.

Miért jók a koronavírus gyorstesztek?

 • Az eredményt már 15 perc elteltével láthatjuk a gyorsteszten, ellentétben a laboratóriumi PCR és szerológiai vizsgálatokkal, melyek eredményei 24-48 óra múlva kapjuk meg.
 • A koronavírus gyorsteszt elvégzéséhez és kiértékeléséhez nem szükséges speciális diagnosztikai laboratórium.
 • Ezért kiválóan használható cégeknél, rendezvények előtt, sportesemények előtt, családi-baráti összejövetelek, utazások előtt.
 • Kiválóak tömeges teszteléshez.
 • Lényegesen olcsóbb és gyorsabb vizsgálati módszer, mint a PCR teszt, viszont specificitása azzal közel azonos.
 • Gyors eredmény mellett, hordozhatók, nem szükséges hűtés.

Természetesen, mint minden teszt, ezek is adhatnak álnegatív és ál pozitív eredményeket, mivel jelenleg nincs 100 %-os eredményű teszt a forgalomban, és a fertőzés lehet abban a fázisban, mikor még nem mutatható ki a jelenléte a szervezetben. Ezért javasolt, minden gyanús esetben, újra elvégezni pár napon belül a tesztet vagy a tünetek megjelenésekor laboratóriumi vizsgálatot kérni.