Béreljünk hajót a Kanári-szigeteken!

A Kanári-szigetek egy Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport, amely szigetcsoport minden egyes tagja lélegzetelállítóan gyönyörű.

Összesen 7 szigete van, ezek pedig:

  • Lanzarote
  • Fuerteventura
  • Gran Canaria
  • Tenerife
  • La Gomera
  • La Palma
  • El Hierro

A legnépszerűbbek kétségkívül Gran Canaria és Tenerife, és jelentős különbség van mindegyik sziget között. A karibi hangulat Fuerteventurára jellemzőbb a leginkább, a homokos tengerpart pedig általában mindegyik szigetnél megtalálható. Az, hogy melyiket választjuk, általában azon dől el, hogy mennyire kedvező a repjegy, amelyeket a fapados légitársaságok biztosítanak.

Városnézés a Kanári-szigeteken

A városnézés valódi program bármelyik szigeten. Ennek egyik oka, hogy sok tekintetben a bevásárlás is sokkal olcsóbb, mint Magyarországon, főleg a ruhák esetén. Ha nem pakoltunk elegendő ruhát magunkkal, akkor városnézés közben nyugodtan szerezzünk be újakat, ugyanis fele annyiba kerülnek a márkás ruhák, mint itthon. Emellett az áfa is mindössze 7%, tehát ne ijedjünk meg, nem a magas spanyol árak a jellemzőek. A két legnépszerűbb város azonban a Gran Canaria-n található Las Palmas és a Tenerifén található Santa Cruz. Előbbiben érdemes megnézni az őslakosok barlang együttesét, és az abban kialakított barlang éttermet, a rumgyárat, a halpiacot, a Calle Trianát, vagyis a bevásárló utcát. Híres látnivaló még a Santa Ana katedrális valamint a Bandama, ami Gran Canaria utolsó működő vulkánja volt 5000 évvel ezelőtt. Bármelyik várost is nézzük meg, az biztos, hogy valódi mediterrán élményben lehet részünk. A nagyobb városokban biztosan van hal- és zöldségpiac, kitűnő spanyol éttermek és borok, valamint mindenhol pálmafák árnyékát élvezhetjük. A legtöbb város elég kicsi, így gyalog is be lehet járni, és nem is igazán ajánljuk városban az autó használatát, mert még lemaradunk valamiről. A szigeten belül, a sziget megismeréséhez azonban elengedhetetlen az autó, mert a buszközlekedés nem megbízható. Az autó bérlés tehát kötelező, de rendkívül alacsony áron férhetünk hozzá, és már a reptereknél is találunk autókölcsönzőt.

Hajózási lehetőségek a Kanári-szigeteken

Ha szervezett hajóútra indulunk, akkor akár a teljes szigetcsoportot is körbe hajózhatjuk. Ez azért is remek program, mert delfineket és bálnákat figyelhetünk meg közben, ami maradandó élmény! Ráadásul a hajóút a legolcsóbb verzió! Egész évben hajózható a térség, köszönhetően a folyton tavaszi vagy nyári időjárásnak és az Egyenlítő közelségének. Legjobb idő a hajókázásra azonban a téli időszak, mert akkor kevesebb turista van. A szigetek közötti távolságok 20-45 mérföld között vannak, ezért a legtöbb bérhajó radarral is rendelkezik. A legnagyobb kikötők Maspalomas és Santa Cruz de Tenerife. A hajó bérlése vagy kölcsönzése itt is lehetséges hosszabb időre, és nem túlzás ha azt mondjuk, hogy egy hét nem is elég! Annyira sok látnivaló van vízen és szárazföldön is, hogy két hét alatt se unjuk meg.

Mindezek mellett komppal is közlekedhetünk a szigetek között, valamint vitorlázásra is alkalmas a tenger. A hajóbérlés Spanyolországban természetesen a Boataround oldalunkon is lehetséges, úgyhogy érdemes szétnézni, akár a yacht bérlés, akár vitorla kölcsönzés áll hozzánk közelebb.

yacht

Vitorlázási tippek

A vitorlázás közkedvelt vízi tevékenység, és ehhez adunk is néhány tippet. Bár vitorlázni csak hajós jogosítvánnyal lehet, tapasztalt vitorlázó mellé felszállhatunk utasnak is! Gran Canaria bármelyik szigete igazán szuper hely vitorlázásra az észak-keleti passzát szél miatt. A legerősebb szelek júliusban és augusztusban fújnak, így érdemes nem ezeket a hónapokat választani kezdőként. A leggyengébb szelek pedig októberben és novemberben, vagyis ősszel. Ha nem tudunk vitorlázni, akkor több vitorlás iskolát találunk a szigeten, főként Las Palmasban, Gran Canaria-n.