Mit tegyünk a horkolás ellen?

Sokan nem tudják, hogy a horkolás nem kizárólag azért kellemetlen, mert másokat zavarhat, hanem egyéb szövődményeket is okozhat. Ezért nem szabad halogatni, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb megoldást horkolás ellen.
A horkoló ember hosszú ideig észre sem veszi, hogy problémája van. Aki viszont mellette alszik, annál inkább! Általában ő szól, hogy tenni kellene valami a horkolás ellen, de nagyon fontos tudni, hogy ez ugyanúgy zavarja a horkoló egyént is, és a horkolás hosszú távon kellemetlen tüneteket okozhat.

Az elsődleges tünet, hogy a horkoló ember kialvatlan, kimerült. A horkolás krónikus alvászavarhoz vezethet, és mivel így a véráramba nem kerül elegendő oxigén, a szervezet nem tud alvás közben regenerálódni. Ezért van az, hogy az, aki horkol sokkal fáradtabban ébred reggel, mint amikor lefeküdt. Ezért is ajánlott a horkolás ellen tenni valamit, mielőtt a tünetek súlyosabbá válnak.

Mielőtt kiválasztanánk a kezelést a horkolás ellen, érdemes kideríteni, mi áll a horkolás hátterében. A horkolásnak rengeteg oka lehet, például a túlsúly, az allergia, az asztma vagy a túlzott alkohol- illetve kávéfogyasztás vagy egy gyógyszer mellékhatása. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy, a horkoló egyén még nem diagnosztizált betegségének tünete, ezért is fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben a bizonyítottan hatékony szerek nem hatásosak a horkolás ellen.
Ha szeretne a témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra: Horkolás kezelése | Horkolás megszüntetése

Ha nem valamilyen betegség áll a háttérben, a horkolás ellen a leghatásosabb megoldás az olyan orrcsepp vagy orrspray.

Az Asonor orrspray hatását klinikailag végzett tesztek bizonyítják, de a hatékonyság növelése érdekében érdemes több frontos is elvenni a harcot a horkolás ellen. Túlsúly esetén például a horkolás ellen ajánlott készítmények használata mellett ajánlott a diéta is, a kettő együttes alkalmazása sikeresebbé teszi a horkolás ellen tett lépéseket.
Újra hangsúlyozzuk, hogy olyan esetekben, amikor egy bizonyítottan sikeres horkolás ellen kifejlesztett készítmény nem hatásos, ajánlatos mihamarabb szakorvoshoz fordulni, a horkolás oka ugyanis más betegség is lehet, illetve egyéb szövődményeket is előidézhet.

Fontos tehát, hogy a horkolás ellen nem kizárólag a másokkal szembeni „könyörületből”, hanem magunk miatt is muszáj tennünk: hiszen az egészségünk forog kockán.

Forrás:
Univesity of California San Fransisco kutatási eredményei: http://www.ucsf.edu/news/2011/08/10408/sleep-apnea-linked-increased-risk-dementia-elderly-women
http://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/5312/horkolas-aluszekonysag
http://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/1927/a-horkolas-komoly-betegseg-tunete-is-lehet