Segítség, rosszul állítottam ki a számlámat!

Óriási bosszúságot tud okozni, ha egy adatot tévesen töltünk ki a számlán, vagy épp lemaradt valami a bizonylatról. Ilyenkor jön a kétségbeesés, hogy kezdhetjük elölről a munkát. Pánikra azonban semmi ok, hiszen az online számlázó programok lehetőséget biztosítanak, hogy módosító számla kiállításával helyesbítsük a helytelen adatokat. Mikor lehet módosítani egy számlát és mikor szükséges sztornózni? Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat.

Mi a különbség a módosító számla és a sztornó számla között?

Fontos dolog leszögezni, hogy a jogszabályi előírások szerint az eredeti számlát nem lehet javítani. Így két megoldás létezik: vagy módosító számlát készítünk, vagy lesztornózzuk a hibás példányt.

A módosító vagy helyesbítő és a sztornó számla két külön bizonylattípus.

Módosító számlát akkor készíthetsz, ha az eredeti példányról lemaradt néhány adat, vagy abban helytelen adat(ok)at tüntettél fel. Lényegében egy új számla keletkezik, mellyel az eredeti példány adatai kerülnek helyesbítésre vagy kiegészítésre. Ilyen esetben mindig hivatkozni kell az eredeti számla sorszámára.

Ezen kívül mínuszos előjellel fel kell tüntetni az eredeti bizonylaton szereplő tételeket. Ha ezeket módosítanánk, akkor is el kell végezni az előző műveletet és utána újból hozzá kell adni azokat.

Az eredeti bizonylat és a módosított számla együttes értéke adja a fizetendő végösszeget. Ez azt jelenti, hogy a módosító számlán lévő összeg nulla, ha a módosító számla nem érintette a fizetendő összeget.

A módosító számla együttesen érvényes az eredeti példánnyal, tehát mindkettőt oda kell adni a vevőnek.

A sztornó számla teljesen érvényteleníti az adatokat. Abban az esetben, ha a vevő már rendelkezik az eredeti példánnyal és nem juttatta vissza, akkor mind a sztornó, mint pedig az elkészült új számlát el kell küldeni neki. Ha még nem kapta meg a sztornírozott számlát, akkor elegendő, ha az új számlát kapja meg.

Amennyiben még nem használsz online számlázó programot, nézz körül a Billingo oldalán!

Milyen adatok helyesbíthetők módosító számlával?

Módosító számlával megváltoztatható például a fizetési határidő. Ha helytelenül adtuk meg a fizetési módot, akkor erre is van lehetőség. Továbbá helyesbíthető a megjegyzés, valamint az, ha a bizonylaton azt tüntettük fel, hogy a “Számla nem igényel pénzügyi teljesítést”.

Sztornózni akkor szükséges, ha változtatni szeretnénk a partneradatokon, de nem módosítható a vevő adószáma és az ügylet teljesítési dátuma sem.