Ezért fontos az ADR oktatás veszélyes áru szállítása esetén

Az ADR a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó nemzetközi szabályrendszer, amelynek előírásaival mindenkinek tisztában kell lennie, aki ebben a szegmensben dolgozik. Az ismeretanyag online képzés formájában is megtanulható, így a legbiztonságosabb és legrugalmasabb módon elsajátítható.

Mi az az ADR?

Ez a rövidítés jelöli a veszélyes áruk közúti szállításáról szóló európai megállapodást, amely a francia Accord Dangreuses Route kifejezésből származik. 2021-től a megnevezésből – és a teljes megállapodás szövegéből – kikerül az „európai” szó, ugyanis már Kína is bejelentkezett az ADR tagállamai közé. A megállapodás még 1957-ben jött létre Genfben, hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Ez egy kőbe vésett szabályrendszer, hiszen a veszélyes áruk szállítása jelentős kockázatokat jelent. A menet közben bekövetkező, sajnálatos balesetek tanulságai, az áruk változó típusai, valamint a közlekedés dinamikája miatt az ADR-t kétévente frissítik, szem előtt tartva a tudományos, valamint technológiai fejlődést. Jelenleg az Európai Unióban és néhány észak afrikai országban alkalmazzák. A nemzeti szabályozások tartalmazhatnak kisebb eltéréseket, leginkább szigorításokat.

Mire való az ADR oktatás?

Nem meglepő módon az ADR 1.3 fejezete szerint ellőírt ADR oktatás során kell megszerezni azt a tudást, amelyet ismernie szükséges mindenkinek, aki kapcsolatba kerül veszélyes áruk közúti szállításával. Ez természetesen azokra a szállítókra érvényes, akik napi szinten találkoznak a speciális anyagokkal, de az oktatási kötelezettség érinti a csomagolókat, a be- és kirakodókat, a feladót és a címzettet is. A tananyagnak három témakörből kell állnia: általános ADR tájékoztató, munkakörre szakosított ismeretek és biztonsági képzés. A tanultakat folyamatosan és betűre pontosan kell alkalmazni az utakon, a munka közben, veszélyhelyzet esetén pedig elengedhetetlen, hogy a gépjárművezető ismerje az általa szállított anyag legfontosabb tulajdonságait, illetve a halaszthatatlan tennivalókat is.

Hogyan zajlik az ADR oktatás?

Fontos tudni, hogy az ADR 1.3 szerinti képzést csakis érvényes bizonyítvánnyal rendelkező, veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tarthatja. Az oktatás tényleges formáját sem az ADR, sem egyéb jogszabály nem határozza meg, ezért lehetséges azt online módon is megtartani. Ez a lehetőség különösen hasznos a jelenlegi helyzetben, amikor a testi érintkezések számát mindenki igyekszik a minimálisra csökkenteni. Az online verzió kényelmes, hiszen nincs időhöz és helyzet kötve: bárhol, bármikor lehívható a tananyag, ami tovább küldhető, majd egy egyszerű online teszt kitöltésével megszerezhető az igazolás a részvételről. Célszerű az igazolást angol nyelven is kiállítani, így az oktatás az összes ADR tagállamban érvényes lesz.