Mire figyeljek étkezőasztal választásánál?

Otthonunk egyik legsűrűbben használt helyisége az étkező, egyik legfontosabb berendezési tárgya pedig az étkezőasztal, ezért sem mindegy, milyen szempontok alapján választjuk ki azt. Fontos, hogy tudjuk, többnyire hányan ülnek majd körülötte, ahogyan azt is tervezzük meg előre, hová kerül az enteriőrben. Adunk néhány hasznos tippet.

Amikor eldöntjük, hogy étkezőasztalt szeretnénk venni, annak mindig oka van. Lehet, hogy a jelenlegit szeretnénk újabbra cserélni, elképzelhető, hogy bár imádjuk a meglévő asztalunkat, az már használhatatlan, de előfordulhat, hogy egyáltalán nincs étkezőasztalunk, azaz először próbálunk ilyen bútort beszerezni otthonunkba, megalapozva vele a ház belső szépségét. Bármelyik verzióról legyen szó, a legfontosabb feladat az igények alapos feltérképezése.

Mérjük ki előre a helyet

Először is tudnunk kell, mennyi helyünk van az asztal beállítására. Ha álmaink étkezőasztala két méter hosszú, de nálunk, a bútorozott lakás nagyszobájában csak 160 centis fér el, nincs mese, mondjunk le a nagyobbról. Egy étkezőasztal fontos tulajdonsága, hogy nem csak szép, praktikus bútor is, azaz a funkcionalitása nem szenvedhet csorbát. Egy túl nagy, illetve túl kicsi asztal sok bosszúságot tud okozni. Az étkezőbe szánjuk? Esetleg a konyhába kerül? Mindenképpen mérjük le, mennyi hellyel gazdálkodhatunk. Azt is érdemes tudni, hogy nem szabad minden centit az asztalnak kihagyni, be kell tervezni a székeket, betolt és kihúzott állapotban egyaránt. Erre egyezményes adat a 90 centiméteres hely, azaz ennyinek illik lennie az asztal mind a négy oldalán ahhoz, hogy az ott ülők kényelmesen elférjenek. Ez különösen igaz akkor, amikor az asztal egyik fele a falnál található. Ha nem figyelünk a 90 centis szabályra, feszengő, beszoruló asztaltársaságunk lesz.

Határozzuk meg a székek számát

Szintén meghatározza a méretet, hogy hány széket tervezünk az asztal köré – a legtöbbször székenként 60 centiméterrel számolhatunk. Itt is az életvitelünkhöz kell alkalmazkodni. Ha sok otthon a gyermek, úgy kell számolni, hogy mindenki odaférjen egyszerre az asztalhoz. Ha átjárnak a szülők, nagyszülők, nekik is hagyjunk helyet, ne kelljen a pultnál állva enniük egy családi ebédnél. Ha nincs még gyermek a házban, de nagy társasági életet élünk, a barátokra gondolva választhatunk nagyobb asztalt annál, amire személy szerint nekünk szükségünk lenne. Ha már a székeket említettük, ott is alaposan át kell gondolni, hová milyet tervezünk. Hatalmas divat, hogy az asztalfőn található két szék stílusában, színében eltér, „kiugrik” a többi közül, ezt már az asztalválasztásnál szem előtt tarthatjuk.

Tervezzünk vészmegoldással

Változatos az életstílusunk? Alapvetően kevesen üljük körbe az asztalt, de néha összeszalad a család? A kihúzható, bővíthető asztalok között érdemes keresgélnünk. Ezek minimum 40, de néha 120 centiméterrel is megnagyíthatóak, így akár négy vagy hat fővel is megemelhető az asztalhoz ülők száma – már ha van elegendő szék otthon. A többnyire rendezvényekről ismert összecsukható asztal, más néven bankett asztal is hasznos kiegészítő egy otthonban. Használaton kívül megpihenhet a garázsban vagy a padláson, amikor azonban nagyobb társaságra kell teríteni, kiváló szolgálatot tesz, hiszen teljes értékű ülőhelyeket biztosít. A téglalap alakú megoldás hozzáilleszthető a fix étkezőasztalunkhoz, a kör alakú verziók pedig külön állíthatók fel, például a gyermekek számára.

Tartsuk szem előtt a kényelmet

A magasságra is érdemes figyelni, bár ebben nincs olyan nagy különbség a gyártók modelljei között. Egy felnőtt számára kényelmes étkezőasztal magassága 70 vagy 80 centiméter, ez stimmel a legjobban az ülőpozícióhoz. Az ülőmagasság egyébként általában 45 centi, ami gyermekek, alacsonyabb felnőttek esetén emelhető speciális kiegészítőkkel. A legfontosabb az asztalok és a székek keresgélése közben, hogy mindig tartsuk szem előtt a komfortérzetet. Ha az ülés közben valami nem stimmel, kényelmetlen helyzetbe kerül a lábunk, nem egyenes a hátunk, az megkeserítheti az egész ebédet vagy vacsorát.