Hogyan válaszd ki álmaid kanapéját?

Biztosan Te is találkoztál már olyan helyzettel, hogy egy ízlésesen berendezett bemutatószobában vagy lakberendezési magazinban, egy fotón látott szuper kanapé egy átlagos, hétköznapi otthonban már közel sem tudott érvényesülni, és nem is passzolt annyira a környezetébe. Nos, ez azért van, mert egy ember otthona nem bemutatóterem: mindig a lakójának stílusát tükrözi.

Hiába tetszik egy adott kanapé a saját környezetében, ha az valójában nem passzol hozzád, akkor nálad nem úgy fog kinézni, mint a jól elrendezett kirakatban. Éppen ezért, amikor kanapét választasz, fontos, hogy próbáld elképzelni a leendő környezetében – illik-e oda, ahová szánod? Tükrözi-e a stílusodat? Passzol-e a lakásodba? A kanapék ugyanis a nappalik meghatározó elemei, és ha rosszul választasz, nagyon el tudja rontani az összképet.

Nem mindegy, milyen a stílus

Hatalmas hiba, amit sokan elkövetnek, hogy nem nézik, mennyire passzol a kiszemelt kanapé vagy fotel a lakásuk egészének a stílusába. Általában meg lehet figyelni minden lakásban valamilyen irányt: modern, régiesebb, rendezett, visszafogott, szedett-vedett, harsány stb. Ehhez igazodnia kellene valamilyen módon a választott új kanapéknak, foteleknek is.

Az igazodás nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott bútor belesimul a környezetébe – lehet éppenséggel az is a koncepció, hogy kontrasztos legyen a környezetével. Valamilyen módon viszont illeszkednie kell a meglévő elemek közé, ezért óva intenénk mindenkit az impulzusvásárlástól: gondold át inkább alaposan, hogyan is fog az a kanapé vagy fotel passzolni oda, ahova szánod.

Ügyelj a színre!

A lakberendezési magazinok képein annyira jól mutatnak mindig az élénk színű bútorok – aztán hazaviszed őket, és nálad valahogy nem ugyanaz az eredmény. Inkább olyan, mintha csak valahonnan rád maradt volna az adott darab, és sajnálnád kidobni, de az biztos, hogy ordítva lóg ki a képből.

Nos, ezek a merész árnyalatok valóban nagyon jó ötletet jelenthetnek, de csak akkor, ha jól átgondolod, milyen is a helyiség többi része. Egy olyan nappaliba, ahol színes a fal, a szőnyeg, a függöny, feltűnőek a bútorok, nem nagyon való például egy türkiz kanapé. Egyszerűen azért, mert csak a zsúfoltságérzetet növeli, hogy mindenhonnan más színek köszönnek vissza.

Ez az ötlet akkor lesz tényleg mutatós, ha ügyelsz a koncepcióra: egy alapvetően semleges színű helyiségbe tedd az élénk kanapét, fotelt. Például egy olyanba, ahol a szürke, fehér, bézs színek uralkodnak. Ne egyedül a kanapé legyen feltűnő, igazítsd hozzá például a függönyt, így máris nem fog oda nem illőnek látszani. Bevetheted még a képeket a falon, esetleg a szőnyeg is lehet hasonló.

Hogyan használjátok?

A kanapé kiválasztásakor döntő szempont, hogy mennyire lesz kihasználva. Egy többtagú családnak biztos, hogy nagyobb kanapéra lesz szüksége, hogy mindenki le tudjon ülni egyszerre, és kényelmesen együtt tudjon lenni a család. Ha egyedül élsz, vagy csak ketten vagytok, elég lehet egy kisebb is. Számít az is, milyen gyakran fogadtok vendégeket.

Természetesen alapvető fontosságú felmérni a rendelkezésre álló helyet. Egy kis helyiségbe nem akarj egy óriás kanapét bezsúfolni, mert mozdulni sem lehet tőle. A sarokkanapék ellenben jó megoldást jelenthetnek helykihasználás szempontjából. Ha sok a hely, nyugodtan jöhetnek a nagyobb bútorok, akár többrészes ülőgarnitúrák is.

Nincs univerzális jó válasz, mindenkinek másmilyen kanapé ideális. Találd meg Te is a számodra megfelelőt!