A hematit elhozza a pozitív mindennapok és az egészséget

Nem véletlen, hogy már az ókorban is ismerték és előszeretettel használták ezt az ásványt, amelynek sokak szerint úgynevezett földelő hatása van, amely által képes pozitív érzéseket kelteni a testben és segít a negatív érzelmek átalakításában is. Sőt, a lelki és testi egészség szempontjából egyfajta védőpajzsként funkcionál, hatással van többek között a vérrel kapcsolatos betegségek gyógyítására is. Mindezt pedig csak fokozhatjuk, ha ékszerként a nap minden percében viseljük.

Nem véletlen egyébként, hogy már az ókorban is ismerték ezt a különleges követ, ugyanis évezredeken át használták vörös krétaként, de már akkor is híres volt gyógyító hatásairól is. Jelenleg a világon több gigatonnányi hematit található. Vagyis nem ritka, de annál különlegesebb.

A gyöngyfűzés alapjai

Tulajdonképpen ha valaki saját készítésű ásvány ékszerek fűzésében gondolkozik vagy csak szeretne jobban megismerkedni ezzel a világgal, akkor a hematit ehhez ez tökéletes kiindulópont. Ez az erősen vastartalmú, fém-föld jellegű anyag ugyanis könnyen kezelhető, tartós, ráadásul számos pozitív tulajdonsággal is bír. Vagyis a megfelelő kellékek beszerzését követően készülhet belőle karkötő, nyaklánc, gyűrű, de akár fülbevaló is.

A természet adta sokszínűség mellett élénk színekkel is felruházható
Alap esetben a hematit színe fekete, ám létezik belőle vöröses és barnás pasztell árnyalatú verzió is. Viszont ha szeretnénk élénk színeket viselni, ugyanakkor nem mondanánk le a hetmatit adta jótékony hatásokról, jó hír az, hogy egyre gyakrabban festik le élénk színekkel ezt az ásványt. Az pedig, hogy mit hozunk ki belőle, csak rajtunk múlik, hiszen a gyöngyfűzés technikája határozottan teret ad a kreativitásnak.

Az ásvány hatása

A hematitnak lelki és testi gyógyhatásai egyaránt vannak, sokan pedig kifejezetten emiatt választják ékszer alapanyagként ezt a követ. Persze emellett nem utolsó szempont a különleges megjelenése sem. Sokan úgy vélik, hogy egyfajta védőkorlátként funkcionál ez az ásvány, amely által céltudatosabbá teszi viselőjét, segít neki két lábbal a földön járni, de fokozza a vitalitást és az akaraterőt is. Emellett segíti a tisztánlátást is, ezzel pedig hatással van az egyszerű döntésekre. Mindezek által pedig hozzájárul az életminőség javításához is.

A hematit hatásáról bővebben ITT lehet olvasni

Sokan ajánlják emellett babavárás alatti fáradtság enyhítésére is. Mivel vöröses színe a magas vastartalmából adódik, sokak szerint pozitív hatással van a vérrel kapcsolatos betegségek gyógyítására is. Ide sorolandó például az érelmeszesedés, a lábdagadás, a visszerek és az aranyér is például. Gyakran nevezik a köznyelvben vérkőnek is, amely elnevezést azért kapta, mert mert az ékszerészek a vele való munka közben észrevették, hogy a csiszolás alatt a hűtővizet megpirosítja és karca vérpiros nyomot hagy.

ezust_hematit_asvanygyongy

Évezredekkel ezelőtt is viselték

A történelem során is komoly szerepe volt a hematitnek, ugyanis sokan szerencsehozó amulettként viselték ezt az ásványt. Az egyik történet egészen az ókori Babyloniáig nyúlik vissza, ahol egy férfi – a közvélekedés szerint – a szerencsehozó erőnek köszönhetően nyert meg egy pert, amelyre szinte alig volt esély. Az ősi Egyiptomban pedig a hametitet a halottak feje alá tették annak érdekében, hogy megkönnyítse a lélek útját az örökkévalóságba. Így tettek például Tutanhamon fáraó esetében is, vagyis a híres uralkodót is elkísérte ez az ásvány a túlvilágra.

Sokan hamisítják

Bár nagyon sok hamisítvány létezett belőle annak idején, ma már nagyon könnyű észrevenni ezeket, akár mi magunk is tehetünk vele egy próbát, mindössze egy darab mágnesre van hozzá szükség. Ugyanis nem valódi ásványt a mágnes magához vonzza, míg a hematit meg sem mozdul a hatására.

Az, hogy ki melyik hatásban hisz, minden esetben egyén függő, hiszen míg valakinek hatalmas erőt ad ennek az ásványnak a viselése egy-egy nehéz élethelyzetben, mások a gyógyulás elősegítését és az egészség megőrzését remélik tőle. Ám sokakat egyszerűen csak nem mindennapi szépsége ragad magával, ezért készítenek belőle egyedi gyöngyékszert.