Az automata kávéfőzők – milyet válasszunk?

Kávéfőzőből igencsak sokféle akad, mégis azt ki lehet jelenteni, hogy az igazán minőségi és változatos kávéfőzés csúcsát még mindig a darálós automata kávékészítő gépek adják. Ez az árukban is megmutatkozik, ezért érdemes végigvenni, milyen típusút érdemes választani.

Az automata kávéfőző hivatalosan az a kategória, ahol az elektromos kávégép egy gombnyomásra képes magasnyomású főzéssel elkészíteni a kávét. Vagyis minden olyan kávéfőző automatának minősül, ahol ez a folyamat végbemegy.

Kategóriák és típusok

A legalapvetőbb automata kávéfőző a darált kávét főzi le szimplán azzal az eljárással, hogy magasnyomással ereszti át a forró vizet a bekészített kávéadagon. Ennek egy további változata a szemes kávéból készít italt, miután megőrölte azt. Ez a kettő alaptípus az, amiből kiindul az automata kávéfőzők igencsak változatos világa. Az alapdarabok általában kétféle kávét tudnak készíteni: eszpresszót és hosszú kávét. Az ettől komolyabb típusúak már igen változatos kávékülönlegességek elkészítésére is képesek lehetnek.

Prémium automata kávégép – kinek ajánlott?

Egy profi, szinte baristákat megszégyenítő kávégép ára akár a félmillió forintot is elérheti. Ez nem véletlen, az ilyen prémium kávéfőzők már állítható víznyomással különféle módokon képesek elkészíteni, sőt megőrölni a kávét. A legtöbb típus az őrölt kávét és a szemes kávét is képes lefőzni egyszerre. Utóbbinál még az őrlés típusát is megválaszthatjuk. A prémiumkategóriás kávéfőzők beépített tejhabosítóval, forrósítóval és különféle programozható kávékészítési eljárásokkal rendelkeznek. Ezért a klasszikus kávék mellett többek között latte, machiatto, cappuccino, cafe au lait, americano és még olyan kávéféle is készíthető, amit mi kísérleteztünk ki. Értelemszerűen a középkategóriás kávéfőzők valahol az alap és a profi keresztmetszetén találhatók tudásban. Elsődlegesen a mi igényünk és ízlésünk szabja meg, hogy melyik típus felelne meg igazán számunkra. Aki valóban imád a legmagasabb minőségben és változatokban kávét készíteni, sőt kísérletezni az ízekkel és a módozatokkal, azoknak biztos, hogy megéri egy profibb típust választani. Viszont akinek a kávé nem ennyire életérzés, hanem inkább csak a napi rutin része, azok számára tökéletes lehet egy alap- vagy középkategóriás darab is.