A beépített szekrény típusai

A beépített szekrény előnyei, hogy faltól-falig, padlótól a mennyezetig beépíthetőek, ezzel a szabadon álló szekrények helyét átvéve levegősödik a lakás, így a helyet kevésbé foglalják el. A falmélyedések kitöltésére is nagyszerűen alkalmazható, így kihasználhatóvá téve ezeket a szabad területeket is. Ezen kívül pedig a beépített szekrény átalakítása során kialakult új térelválasztás gyakran még szobák elválasztására is szolgál.

Többféle tárgy elhelyezésére is használják a beépített szekrényt, mint például: ruhanemű, takarító eszközök, cipők. A ruhanemű tárolására tökéletes az akasztóval, vállfa tartóval szerelt szekrény így akár a vendégek kabátjait is el tudjuk helyezni.

Készülnek egyféleképpen készült fix szekrénysorok, amik csak egyféleképpen használhatóak. Ma is vannak önálló szekrénybútorok és az elemes bútorok egyes darabjai is használhatók önálló bútorként.

Vannak az úgynevezett elemes bútorok, amelyek vagy önmagában zárt tárolókból állnak, vagy különálló lapokból szerelhetőek össze. Az elemes bútorok, a használat céljától függően, különböző helyeken különböző magasságban és különféle összeállításban helyezhetők el. Az elemes bútornál tetszés szerint választhatunk annyi és olyan elemet, amennyire, és amire szükségünk van, ezeket később kiegészíthetjük. Az összeállításnak is különféle lehetőségei vannak.

Korábban a kisebb helyiségekben ruhák elhelyezésére gardróbot használtak. Ezekben a beépített szekrényekben a fehérneműtől az öltönyig minden ruhakészlet tárolása megoldható volt. Manapság már különböző stílusú, és minőségű gardrób készül, amit már egyéb tárgyak raktározására is használnak. Mivel a fő szempont a ruhák tárolása, ezért a méretválasztásnál ajánlott lemérni a vállfán elhelyezett ruha méretét, hogy ne ütközzön a gardrób falába, például a kabátunk válla.

Járható szekrényeknek nevezzük azokat a beépített szekrényeket ahol, az olyan egyéb használatos tárgyakat tároljuk, amiket csak alkalmanként szoktunk használni. Jó beosztással, és helykihasználással rengeteg holmi elfér benne.

Könyves szekrények és könyves polcok különböző típusaival is találkozhatunk. Ezek általában ajtó nélkül, vagy ritkán üvegajtóval készülnek.

Étkezőkben egyre szívesebben használunk a régi edénytároló szekrények mintájára készült, jól kihasználható alacsony vagy magas, esetleg a falra szerelhető tárolókat, fali szekrényeket.

Az éjjeliszekrény a hálószobában legtöbbször az ágy mellett van elhelyezve. A fekvőhely mellett szükség van egy lerakó bútorra. Ritkább esetben találhatunk gurulós lábbal készített éjjeliszekrényt, a mozgathatóságot ezzel is megoldva. Praktikus, ha egy fiók, vagy egy polc tartozik hozzá. Ha elég hely van a hálószobában, akkor kombinálható egy alacsony szekrénysorral.

A komód egy végig fiókos, némelyik ajtóval készített, többnyire asztalmagasságú szekrény, vagy sublót. Az 1800-as években még egyszerű ládákat használtak, melyet fokozatosan felváltott a nagy tároló részekkel rendelkező, különböző mintákkal díszített komód. A tetejére különböző tárgyak elhelyezésére, és tárolására van lehetőség.

Ebédlőszekrények közül előbb a nyitott polcos szekrény terjedt el, később fokozatosan szorította ki az üvegajtós edénytartó. Manapság már kevésbé használják presztízsbútorként, nincsen olyan rangja az ebédlőszekrénynek, mint korábban volt. Mint más bútoroknál, ez is a célszerűséget, kényelmet segíti.

Bárszekrény speciális rendeltetéssel készült szekrény.

A vitrines szekrény egy bemutatásra is alkalmas üveges szekrény.

Cipős szekrény az előszoba bútorok egyik leginkább igénybe vett bútora. A térdmagasságú cipősszekrény akár ülőalkalmatosságnak is használható, de vannak magasabb, derékmagasságúak, amik az előszobába lépéskor segítenek, hogy a kezünkben lévő dolgokat ideiglenesen elhelyezhessük rajta.

CD tartó állvány. Többféle anyagból készülhet, például fa, műanyag, rattan.