Miket kell figyelembe venni, ha új ablakokat választasz?

A megfelelő ablak kiválasztása igazi kihívás a laikusok számára. A változatos tulajdonságokkal, paraméterekkel és esztétikával rendelkező nyílászáró ajánlatok sokasága mit sem segít. Van esélye egyáltalán annak a vásárlónak, aki nem jártas ezen a területen, hogy jó ablakot vásároljon otthonába? Mit kell figyelembe venni az új ablakok kiválasztásakor? A cikkben ennek jártunk utána.

Hogyan válassz ablakot otthonodba?

Az új ablak kiválasztása, vásárlása komoly döntés, aminek hatása még évekig érezhető lesz. Nem mindenki tudja, hogy az ablakok nemcsak a fűtésszámla összegére, hanem az otthon kényelmére és biztonságérzetére is közvetlen hatással lehetnek. Ez azt jelenti, hogy csak a legjobb paraméterekkel rendelkező ablakgyártók tudják mindezt biztosítani? Közel sem mindig. A legfontosabb, hogy az ablakokat hozzáigazítsd a saját igényeidhez, körülményeidhez. Az új nyílászárók kiválasztásakor a következő fontos szempontokat kell figyelembe venni:

  • a lakás elhelyezkedése,
  • az épület műszaki állapota,
  • saját elvárások és igények.

Ezek befolyásolják, hogy az adott épületbe beépített ablak jól tudja-e ellátni a feladatát. A legjobb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező ablak például tökéletes lesz egy passzívházba, ahol jelentős fűtési megtakarítást eredményez. Azonban egy régebbi házban, ahol szivárog a hő a tető vagy a falak jóvoltából, ez közel sem hoz ilyen előnyöket. A nyílászárók az igényekhez és a helyhez igazodva többféle jól hasznosítható attitűddel rendelkeznek. Választhatsz olyan üvegezést, amely hatékonyan csillapítja a zajt, vagy megakadályozza, hogy nyáron túlságosan felmelegedjen a lakás. Ez mutatja, hogy a nyílászárók kiválasztásánál a leglényegesebb a lakás elhelyezkedésének és a lakók igényeinek megfelelő nyílászárók egyedi kiválasztása, és persze nem elhanyagolható az ablakcsere árak kalibere sem.

Hol a legjobb ablakot vásárolni?

Ha felmerül a nyílászáró csere, manapság már sok helyen van lehetőségünk ablakot vásárolni, az internettől kezdve a piacon keresztül a gyártók hivatalos bemutatóterméig. Ha valakinek szakember segítségére van szüksége, inkább csak az utolsó lehetőséget vegye figyelembe. Érdemes azonban előre tájékozódni, hogy ki az ablakgyártó, és milyen tapasztalatokkal rendelkezik a szakmában. Ezek az információk már aposztrofálják, hogy érdemes-e megbízni az adott cégben. Ha hosszú távú tevékenysége van már egy adott cégnek, akkor biztos lehetsz benne, hogy a bemutatóterem szakembere tud segíteni a saját preferenciáidnak és körülményeidnek megfelelő ablak kiválasztásában. Ezen kívül professzionális ablak beépítést is rendelhetsz majd, ami a későbbi felhasználás szempontjából nagyon fontos.