Olcsó és egészséges téli ételek

A tél sajnos sokak számára a betegségek időszakát jelenti. Ebben az időszakban kevés szezonális vitaminforrás áll a rendelkezésünkre, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a hidegebb hónapokban kellőképpen feltöltsük szervezetünk tápanyag raktárait. A megfelelő tápanyagok biztosításával elősegíthetjük immunrendszerünk megfelelő működését, amely a betegségekkel szembeni védekezésben legfontosabb védőpajzsunk. A téli szezonban a friss gyümölcsök és zöldségek választéka jóval szűkebb, és bizony a termékek sok esetben drágábbak a nyári időszakhoz képest. Szerencsére azért jó néhány élemiszert találunk az üzletekben ilyenkor is, amelyek fogyasztásával biztosíthatjuk a szükséges vitamin- és tápanyagbevitel a hidegebb hónapok beköszöntével.

Kelbimbó

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb, újra felfedezett téli zöldsége a kelbimbó. A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kelbimbó azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek az enyhébb fagyot is tűrik, így az apró zöldség fogyasztásával friss vitaminbevitelt biztosíthatunk szervezetünk számára. A bimbós kel a káposztafélék közé tartozik. Magas vitamin- és ásványi anyagtartalmának, valamint kiemelkedő tápértékének köszönhetően igazi téli szuperélelmiszer, amely alacsony kalóriasűrűségénel fogva fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. A kelbimbó rengeteg C-, B- és K-vitamint tartalmaz, emellett gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban, vasban és krómban.

A kelbimbót a téli időszakban gyakorlatilag minden üzletben és áruházban megtaláljuk. Ebben az időszakban az apró zöldségféle rendszeresen szerepel a népszerű üzletláncok akciós ajánlatai között, köztük az Aldi akciós újságban vagy a Lidl szórólapban, amelyek a Kaufino gyűjtőportálon mind egy helyen tekinthetőek meg, a legfrissebb akciókat és kedvezményeket bemutatva.

A káposztafélék apró képviselője nem csupán egészséges, de megfelelően elkészítve rendkívül ízletes is, amelyből finom és olcsó ételeket készíthetünk. A kelbimbót találhatjuk köretként blansírozva vagy sütőben sütve, emellett kerülhet levesbe, készülhet belőle rakott étel valamilyen húsfélével gazdagítva, sőt tésztákhoz is remekül illik. Az elkészítésénél fontos arra ügyelni, hogy ne főzzük túl, hiszen ezáltal a zöldség rengeteget veszít ásványi anyag- és vitamintartalmából.

Sütőtök

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart, így az üzletekben ősz elejétől a tél közepéig megtaláljuk. A sütőtök a második világháború ideje alatt a szűkös források miatt igazi népi eledel volt, ezt követően kissé háttérbe szorult, napjainkban azonban a sütőtök újfent reneszánszát éli, és a legkedveltebb őszi-téli zöldségeink közé tartozik.

Kiemelt népszerűségének köszönhetően a sütőtök gyakran szerepel a hazai áruházak akciós újságainak lapjain, köztük az Aldi akciós újság lapozható, online kiadványában vagy a Tesco online katalógusban, a Kaufino portálon, ahol a népszerű akciós újságok egy helyre gyűjtve találhatóak meg ezzel is megkönnyítve a vásárlók dolgát a kínálatok közti eligazodásban.

A sütőtök rengeteg egészségtámogató tulajdonsággal rendelkezik. Serkenti a májműködést, a vesebetegségek megelőzésében is fontos szerepet tölt be, emellett béltisztító tulajdonsága is kiemelkedő. Az édeskés zöldség rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz, ezért a legjobb immunerősítő téli ételeink közé sorolható. Színénél fogva gazdag béta-karotinban, amely a szem és látás egészségének alapja.

A sütőtök felhasználási lehetőségei rendkívül széleskörűek. Nevéből adódóan elsősorban sütésre alkalmas. A népszerű őszi-téli élelmiszer számos olcsó és egészséges téli étel alapanyagát képezheti. Készülhet belőle krémleves, kerülhet turmixokba, készíthetünk belőle zöldség chipset, sőt kerülhet akár rizottóba is. A sütőtök természetesen édeskés ízének köszönhetően desszertek alapját is képezheti. Készülhet belőle pite, muffin és remekül feldobja, lágyítja a sütemények tésztáját is.

Csicsóka

A csicsóka régi népi ételünk, amelyet a kelbimbóhoz hasonlóan csupán az utóbbi néhány évben kezdtünk el újra felfedezni. A méltánytalanul elfeledett zöldségfélét a szegények krumplijának is gyakran nevezik, hiszen ízét tekintve leginkább a burgonyához hasonlítható.

A csicsókát ma már megtaláljuk a nagyobb áruházak zöldség részlegén, s a téli hónapokban gyakran találkozhatunk vele a népszerű üzlethálózatok kedvezményes ajánlatai között is, legyen szó az Aldi akciós újság online lapozható kiadványról vagy a Spar akciós újságról, amelyeket a Kaufino gyűjtőportálon mind átböngészhetünk kényelmesen akár mobiltelefonunkról is.

A csicsóka a burgonyához képest hatszoros rostmennyiséget tartalmaz, alacsony kalóriatartalmánál fogva diétázók is fogyaszthatják. Emellett remek alternatíva lehet cukorbetegek számára, hiszen a benne megtalálható szénhidrát nem keményítő formájában van jelen. A gumós zöldégféle rendkívül gazdag B1-, B2- és C-vitaminokban, továbbá magas magnézium-, kalcium-, kálium- és cink tartalma miatt szintén ajánlatos a fogyasztása.

A csicsóka a burgonyával ellentétben nyersen is fogyasztható, frissen lereszelve remek kiegészítője lehet salátáknák. Emellett készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, kínálhatjuk köretként püré formájában, chips formájában pedig a gyerekeknek is garantáltan a kedvence lesz.