Miért érdemes kárpitozott ágyat választani?

Egy ágynál talán nincsen személyesebb bútor. Egy hálószoba fő karakterének mindenekelőtt a felhasználó stílusának, preferenciáinak és igényeinek kell megfelelnie, a belső térnek pedig hangulatosnak és pihenésre csábítónak kell lennie, hiszen életünk körülbelül egyharmadát az ágyban töltjük! Ha olyan bútort keres a hálószobába, amely melegebbé teszi a belső teret, akkor válasszon egy kárpitozott ágyat, mivel semmi sem hasonlítható össze az általa nyújtott tiszta és puha luxussal!

Mit kell tudni a kárpitozott ágyakról?

Mit jelent valójában a „kárpitozott” kifejezés? Ez alatt leegyszerűsítve, minden olyan ágykeret – beleértve a fejtámlákat is – értünk, amelyek olyan anyagokkal vannak bevonva, más néven kárpitozva, mint például a bársony, velúr műbőr, bőr és egyéb szövetanyagok. Ez azt jelenti, hogy a fejtámlák és az ágykeret tapintása puhább és kényelmesebb. Ez mindenképpen tökéletes, ha szeretünk az ágyban ülni és olvasni is. A fejtámlákat gyakran dekorálják különféle díszítésekkel, például hímzéssel, gombokkal vagy kristályokkal, hogy fényűző érzést nyújtsanak.

Nem minden kárpitozott ágy néz ki egyformán. Választhatunk egyszerű, modern kárpitozott fejtámlák és hagyományosabb, gombokkal díszített fejvéggel rendelkező modellek közül. Ha a varrás helyett más alternatívát szeretnénk, megfontolhatjuk például a foltvarrással készült, nem hagyományos geometriai mintákat.

Foto: Elektra kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

Gyakorlati szempontok kárpitozott ágy vásárlásakor

Mekkora hely áll rendelkezésre a hálószobában? 

Egyes ágytípusok gyakran több helyet foglalnak el, mint mások. Ne csak a fekvőfelület méretét vegyük figyelembe, hanem a fejtámla, a lábvég és a keret vastagságát is: ezek mind helyet fognak foglalni! Egy boxspring ágy szélessége viszont megegyezik a fekvőfelület szélességével, így általában helytakarékosabb is.

Szükségem van plusz tárolóhelyre? 

Amennyiben kicsi a hálószobánk, úgy biztosan értékelni fogjuk az ágy alatti tárolás lehetőségét, akkor egy ágyneműtartós ágy biztosan jó választás lesz. A tárolás opciói a fiókok vagy a felnyitható rendszerek, ahol az ágy teljes alja általában használható tárolásra: a matrac és az ágyrács gázrugók segítségével felnyitható, mely így hatalmas tárolóterület biztosít. Amikor ágy vásárlás alkalmával vegyük figyelembe a lábak magasságát is: a magas lábak növelik a térérzetet, ugyanakkor csökkenthetik az ágyneműtartó térfogatát.

Foto: Clara ágyneműtartós kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

Milyen matrac legyen az ágyamban? 

Ez azért fontos kérdés, mert egy ágyvásárlás évekre szóló befektetés, a választék pedig igen széles. Egy zsákrugós matrac például kiválóan alkalmazkodik a test formájához. A termoelasztikus habmatracok a hőmérsékletváltozás hatására reagálnak a nyomásra, miközben kiváló alátámasztást biztosítanak a gerincnek. A rendkívül rugalmas hideghabos matracok pedig feszesebbek, ugyanakkor jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek. Gyakran találkozhatunk olyan modellel, ami egy plusz fedőmatraccal, úgynevezett topperrel rendelkezik. Ennek előnye a kényelem fokozásán felül, hogy a huzata általában levehető, és mosható, mely nagyban hozzájárul a higiénia fokozásához.

Milyen magas legyen a matrac a kárpitozott ágyon? 

Itt érdemes a gyakorlati szempontokat figyelembe venni. Egyrészt fontos, hogy az ágyból való felállás kényelmes legyen: ez általában egy minimum 45-55 cm-es fekvőfelület magasságot feltételez. Vagyis fontos, hogy vagy az ágyeret, és vagy a matrac kellő magassággal rendelkezzen. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ha magas a matrac, az lehetőleg ne takarja el a dekoratív fejtámlát, ilyenkor érdemes magasabb fejvéget választani.

Foto: Safo boxspring ágy. Kanape-shop.hu

Az ágyat és a matracot együtt szeretnénk vásárolni? 

Az ágy kiválasztásakor fontos kérdés, hogy rendelkezik-e matraccal. Csomagban vásárolni sokszor kényelmes megoldás, mert nem kell két terméket keresgélni. Egy matrac nélküli ágykeret viszont jó megoldás lehet, ha nem a gyártó által kínált ágybetétre vágyunk. Válogassunk nyugodtan a piacon kapható kárpitos ágyak közül, végül is az ágy a szoba dekorációját jelenti, a matrac pedig a szubjektív kényelmet fogja biztosítani.

A kárpitozott ágyak 6 fő előnye:

Hangulatos vizuális hatás

Már sok fa van a hálószobában, vagy a belső tér túl szigorúnak tűnik? Egy kárpitozott ágy olyan otthonosságot kölcsönözhet a hálószobánknak, amely egyébként hiányzott belőle.

Foto: Ariana kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

Puha, mint a felhő

Amennyiben szeretjük a hívogató és puha ágyakat, amelybe bebújhatunk éjszakára, vagy pihenhetünk egy átmulatott hétvégén, akkor biztosan nagyra értékejük majd a kárpitozott ágyak fő előnyét – a puhaságát és otthonosságát. A kárpitozott ágyak kétségtelenül puhák, kényelmesek és annyira hívogatóak, hogy sosincs kedvünk felkelni.

Kényelem és funkcionalitás

Sokan szeretünk könyveket olvasni vagy tévézni lefekvés előtt. A párnák felhalmozása a hátunk mögött, vagy a falnak dőlve semmiképpen nem ugyanaz, mint egy olyan ágyban ülni, amely puha, kárpitozott fejtámlája tökéletes tartást biztosít. A kárpitozott ágykeretek előnye, hogy általában kicserélhetjük az alátámasztást bitzosító ágyrácsot egy motoros verzióra. Ilyen lehetőség egy motoros boxspring ágynál csak a vásárláskor adódik.

Sokoldalúság

Sokféle forma, dizájn és szövet közül választhatunk, így soha nem fogunk kifogyni a lehetőségekből, amikor kiválasztja alvásunkhoz a tökéletes helyet. A kárpitozott ágyaknak rengeteg arcuk van, ahol biztosan megtaláljuk a stílusunknak és preferenciánknak megfelelő modellt. Egy mélykék ágyat szeretnénk, esetleg egy trendei mustárszínűt? Egy világosszürke vagy bézs ágy passzolna inkább a hálószobába? Ez a kárpitozott ágyak szépsége, hogy tucatnyi árnyalatban készülnek, hogy illeszkedjenek álmainkhoz és a meglévő dekorációhoz. Egy merész, magas fejtámlával rendelkező kárpitos ágy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy színt és karaktert adjunk bármely hálószobának.

Tartós és könnyen karbantartható

A legtöbb kárpitozott ágy tömör, kiváló minőségű keményfából készül, hogy kiállja az idő próbáját. A párnázott párnák segítenek megvédeni az ágykeretet a külső tényezőktől, amelyek károkat okozhatnak. Ma már vásárolhatunk kiváló minőségű, vízzel könnyen tisztítható, és viszlepergető kárpitszövetekkel rendelkező ágyakat, melyek ideálisak a mindennapi használatra, de elérhetőek kisállatbarát anyagok is.

Kárpitozott ágy – az önkifejezés kiváló módja

Egy kárpitozott ágy jelentősen befolyásolhatja a szobánk összképét, ez egy olyan elem, amellyel kiemelhetjük kedvenc lakberendezési stílusunkat, és személyes hangulatot varázsolhatunk a hálószobánkba.

Egy kárpitos ágy vásárlásakor sokféle forma, szövettípus vagy szín közül választhatunk, és biztosan megtaláljuk kedvenc stílusunknak megfelelőt. A kárpitozott ágyak soha nem mennek ki a divatból, ami könnyen érthető, hiszen egyszerűen egyediek és stílusosak. Az általuk nyújtott otthonosság, kényelem és szépség érzését régóta értékeljük, és ez a tendencia biztosan sokáig nem fog változni.

Az ágy kulcsszerepe, hogy megfelelő helyet és ideális kényelmet biztosítson az egészséges alváshoz vagy pihenéshez. Az ágyunk egyben az a hely is, ahol befejezzük a napot, így pihenést és enyhülést is kell nyújtania a stresszes pillanatok után.