A CV szerepe az álláskeresésben és az ideális megoldások

Az álláspályázatok kiválasztási folyamatában az álláskeresők jelentős része már rendelkezik annyi tapasztalattal, hogy tisztában legyen annak hangsúlyos elemeivel. Ők talán már kevésbé akarnák túlmisztifikálni az önéletrajz szerepét, ám alábecsülni sem szabad a dokumentumot.

Egy álláshoz vezető út

Azok számára, akik már egy ideje részét képezik az álláspiac körforgásának, talán felesleges bemutatni az álláspályázatok és a hozzájuk kapcsolódó kiválasztási folyamat sarkalatos pontjait, a különböző tippeket, trükköket és univerzálisan érvényes aranyszabályokat. A munkavállalói szférában töltött évek ugyanis önmagában is sok tudással és tapasztalattal ruházzák fel az embereket ahhoz, hogy kialakíthassák saját metódusaikat és hogy pontosan tudják, mire érdemes vagy épp nem érdemes figyelni a pályázatok során.

Aki viszont új szereplőként kerül be az álláspiacra, illetve az álláskeresők táborába – csakúgy mint a csecsemőknek – még minden vicc újnak számít. Így pedig el is érkezünk a kiválasztási folyamatok alapkövéhez, a megkerülhetetlen, bár sokak szerint kétséges horderejű dokumentumához, az önéletrajhoz. A röviden CV néven emlegetett anyag lényegében mindenki számára kötelező elem, aki bele szeretne vágni az álláskeresés folyamatába, arról azonban már sokkal inkább megoszlanak a vélemények, hogy tartalmilag mi kerüljön bele.

Kezdő álláskeresőként ember legyen a talpán aki minden ehhez fűződő tanácsot képes megfogadni, már csak azért is, mert ezek sokszor szöges ellentétben állnak egymással. A legjobb talán az, ha ezeket valamiképp szintetizálva kialakítjuk saját elképzeléseinket, melyek aztán természetesen a személyes tapasztalatainkkal is bővíthetők. Örökérvényű tanácsokat osztogatni ezzel kapcsolatban tehát semmiképpen sem szeretnénk, azt azonban érdemes tisztázni, hogy miért fontos a CV és mire érdemes mindenképpen figyelni vele kapcsolatban.

Saját magunk összefoglalva

A CV lényegében egy kivonat saját magunkról, illetve szakmai hátterünkről, iskoláinkról és alapvető, releváns képességeinkről. Ez a dokumentum lényegében az első szűrő, mely az állást meghirdető munkáltatóhoz eljut, az első küszöb, amelyet valamilyen módon át kell lépnünk ahhoz, hogy esélyünk nyíljon az állás elnyerésére. Itt egyébként meg is mutatkozik a CV egyik hátulütője, mely szerint kevésbé lehet személyes, így mi magunk könnyen eltűnhetünk a rólunk szóló információk mögött.

Ez azonban nem feltétlenül baj, hiszen a munkáltatók többsége első körben inkább arra kíváncsi, hogy a tapasztalataink, szakmai és oktatási hátterünk alapján egyáltalán alkalmasak lehetünk-e a meghirdetett pozícióra. Egy CV tehát alapvetően nem arról szól, hogy saját személyiségünk minél több aspektusát bemutassuk, inkább arról, hogy képesek legyünk a lényegi információkra támaszkodni és a munkáltató számára leginkább releváns adatokat megosztani magunkról. Ha minden jól megy, a kiválasztási folyamat későbbi szakaszában többre is lehetőségünk lesz.

A CV fontossága tehát mindenképpen megmutatkozik abban, hogy ez az első anyag, melyet a munkáltató velünk kapcsolatban megkap. Abból a szempontból azonban nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, hogy ideális esetben nem is ez az egyetlen lehetőség a bemutatkozásra. Önéletrajzunk legyen tehát tömör, lényegretörő, illetve adott esetben a pozícióra szabott. Ennek megfelelően az sem baj, ha több verziót is kéznél tartunk, melyek mindegyikében az adott munkához kapcsolódó leghasznosabb képességeink kerülnek kiemelésre.

Segítség a szerkesztéshez

Sok esetben már a CV megjelenése és szerkesztettsége is árulkodó lehet egy munkavállaló képességeit illetően, legalábbis ami az informatika e területére vonatkozik. Napjainkban azonban a legtöbb esetben már nélkülözhetetlen a számítógépek és a szövegszerkesztő programok értő használata, ez pedig egyszerűen leszűrhető az önéletrajz dokumentumának kinézetéből, elrendezéséből és még sorolhatnánk. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kifogástalanul össze tudjuk rakni, folyamodhatunk segítséghez.

Az online CV szerkesztők jól használható sablonokat kínálnak azok számára, akik az időigényesebb szerkesztési feladatok helyett inkább az információközlésre támaszkodnának. E tekintetben a Profession önéletrajz készítője is segítségünkre lesz, hiszen itt több opcióból választhatjuk ki, hogyan nézzen ki a CV, az adatok bevitele pedig egyszerűen és intuitívan oldható meg. Az online kreátornak köszönhetően egységes és kifogástalan kivitelű önéletrajzok készíthetők, így a hangsúly az információkon lesz.

A vélemények persze a fentiek tükrében is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy a CV mennyire képezi fontos részét az álláskeresésnek. Ami biztos, hogy a dokumentum megkerülhetetlen, kötelező eleme a folyamatoknak, hiszen nélküle az online állásportálokon sem aktiválhatnánk magunkat álláskeresőként. A tanulásra mindig van tér, a tapasztalatok pedig jó alapot jelentenek a fejlődésre. Ez pedig ugyanúgy alkalmazható a CV tartalmára, kivitelére, hogy a lehető legprofibb megoldással állhassunk elő.