Mérkőzésekre fel!

A nyár többnyire sporteseményekben gazdag, és ez alól az idei szezon sem kivétel. Sőt! Kit ne tartana lázban a vizes VB például? De természetesen a foci vagy a tenisz is bőven kínál szemezgetni- és néznivalót. Úgyhogy érdemes nyomon követni a fejleményeket, és még ennél is jobb élőben végigszurkolni a mérkőzéseket!

A real time izgalma pótolhatatlan?

Ez így igaz, pontosan ezért annyira népszerű a fogadás élőben. A hangulata utánozhatatlan és a vonzereje is elképesztő. Ráadásul ma már simán módosíthatóak “útközben” is a tétek, aminek hála az interaktivitás kézzel foghatóvá, megtapasztalhatóvá válhat.

Az például, hogy a női váltó 4×200 méteren ötödik helyezést ért el a vizes VB-n pont ugyanannyira nem volt megjósolható, mint az Olaszország elleni vereség a női vízilabdásoknál. Utóbbi kiváló példa arra, hogy mennyit jelent az, ha időközben a limitek alakíthatóak, mert egyetlen váratlan gól mindent átírhat. A közelmúlt másik nagyszerű példája a Falco és a Körmend közötti párbaj harmadik fordulója, amikor újra csupán pár pontnyi különbség döntött a két csapat között. Nem előre kitalálhatóak tehát a végeredmények, ezért aztán különösen izgalmasak a meccsek! Természetesen azok, akik igazán jártasak mondjuk a kosárlabdában és jól ismerik a klubok stratégiáit, visszautalva a sárga-feketék és piros-feketék harcára, előre láthatnak olyan fordulatokat is, amiket a laikus szemlélő vélhetően észre sem vesz. Ezért mindig jó ötlet kicsit mélyebbre ásni azokban a témákban, amik adott helyzetben relevánsak, mert egy-egy tudásmorzsa vagy gyakorlati megfigyelés aranyat, sok tízezer forintot érhet!

A tenisz tipikus példája annak, hogyha valaki jól ismeri azt a versenyzőt, akinek szurkol, akkor sokat meríthet a tapasztalataiból. Babos Tímeának például világszerte milliók drukkolnak, de sokan konkrétan több ezer adogatását, szerváját figyelték már. Azok az emberek, akik viszonylag jártasak már a technikáit illetően általában azt is sejtik egy-egy mérkőzés előtt, hogy milyen formában van. Sőt a játékából arra is következtethetnek, – mégpedig nem is akármilyen precizitással- hogy merre tart az adott meccs. Winbledon sokak áldása, sokak átka, Babos speciel egy újabb kiütéses győzelmet tudhat a magáénak.

Mennyire érdemes kockáztatni?

A fogadások élőben sokszor attól annyira kedveltek, hogy elképesztő, abszolút kiszámíthatatlan fejleményeket tartogatnak. Egy-egy sérülés, váratlan csere vagy egyéb külső körülmény hatására minden papírforma borulhat. Igen ám, de akadnak olyan területek is, ahol élből látható a kockázat, mert maga a meccs, a megmérettetés, a verseny első ránézésre eldöntöttnek tűnik vagy éppen hihetetlenül kétesélyesnek. A kérdés csak az, hogy ilyen esetben mennyire jó ötlet mindent feltenni egy lapra és kockáztatni? Ha pedig úgy néz ki jó gondolat a rizikózás, akkor mekkora az a tét, ami még jó szívvel feltehető?

Van egy örök arany szabály a fogadásban, amit ilyen szituációkban érdemes megfontolni. Az az összeg nevezhető optimálisnak, ami még jó szívvel elveszthető. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy akkor most alapból arra kell apellálni, hogy a mutatvány nem sikerül. Viszont így belőhető az az összeghatár, ami még teljesen jól tolerálható. Ha pedig végül nyeremény a jutalom, akkor így is-úgy is jó, veszteségnél pedig a megfelelő kalkulációnak köszönhetően elkerülhetőek a drámák és az anyagi csőd esélye a nullára redukálható.

Kikre érdemes odafigyelni?

Túl a megszokottnak mondható sportágakon akadnak még jócskán figyelemre méltó variációk. Olykor kifejezetten vonzó ötlet belekóstolni azokba az alternatívákba, amik teljesen ismeretlenek. Például itt van a vívó EB. Negyedik helyezést ért el a női kardcsapat. A páston elképesztő csaták dúltak, volt kiért, miért szorítani és izgulni. De például az öttusa junior EB-n elért első helyezés a női csapatnál is olyan mementó, ami felejthetetlen és igen, ami fogadásra volt érdemes!