Fekete dália

Fekete dália hasonlóan a népszerű fekete virágokhoz közelről sötétvörös, mélylila, és csak egy bizonyos távolságon túlról tűnik feketének. Ma már mesterségesen képesek a mérnökök speciális fekete árnyalatú dáliát előállítani növényi pigmentek segítségével.

A fekete dália sok más növényfajjal együtt a tudomány fejlődésének köszönhető, manapság több mint húszezer fajta dália ismert, azonban ezek közül csak 10-20 fajta feketés árnyalatú.

A fekete dália sokak számára egy remek szereplőgárdát felvonultató hollywoodi film, – amely James Ellroy remek bűnügyi regénye alapján készült 2006-ban  Brian de Palma rendezésében – . Habár a kritikusok a filmet közel sem találták olyan sikeresnek, mint a rendező korábbi műveit, például A sebhelyesarcút (1983), vagy a Mission Impossible (1996.), maga a növény a kellemes, igéző színével figyelemre méltó.

A fekete virágok sokak számára a sötétséget, vagy a halált és a gyászt idézik fel, ezért igen ritkán fordulnak elő kertekben, ahol főként az élénk színű virágok jellemzőek, amelyek vidámságot és üde hangulatot kölcsönöznek. Viszont a kedvelői körében, a különlegességek iránt rajongók és a kertészek körében a legkeresettebb fekete virágok közé tartozik.

fekete dália

A fekete dália, hasonlóan a népszerű fekete virágokhoz például a fekete tulipán, petúnia ’Black Mamba’, fekete árvácska, perzsa kockásliliom, vagy a fekete mályvarózsa közelről sötétvörösek, hamvas ibolyás színűek, és csak egy bizonyos távolságon túlról tűnik feketének. Kedvelt fekete dália fajták a Dahlia ’Arabian Night’, és a Dahlia ’Karma Choc’, amelyek kertészeti webáruházakból is rendelhetők.

A fekete dália is sötét bordó színű nagyon jól mutat a kertben és a stílusos otthonokban is. Igaz ma már képesek a mérnökök igazi fekete színű dáliát is előállítani mesterségesen, ehhez növényi pigmenteket, flavonokat használnak.