Csökkentenék a turisták számát a szlovéniai Bledben

Elkerülő utak, parkolóházak építésével, a településre érkezők jobb tájékoztatásával akarja a turisták özönét csökkenteni a magyarok által is közkedvelt szlovéniai üdülőhely.

Bled új stratégiát akar elfogadtatni annak érdekében, hogy az alig hétezer fős települést ne fojtsa meg az évi mintegy egymillió látogató. A szállodák még karácsonykor és újévkor is teltházzal működnek. Ezért új stratégiát fogadnak el és a következő nyolc évben különböző fejlesztéseket valósítanak meg: új utakat és parkolóházakat építenek, valamint szabályozzák a Bledi-tó körüli sétány forgalmát.

Az építkezések alatt nagyobb figyelmet fordítanak a turisták tájékoztatására és sokkal több biztonsági őrt alkalmaznak majd. Bledet a minőségi turizmus irányába akarják mozdítani, amihez sok időre lesz szükség. Bled néhány szegmenségben már így is kiváló idegenforgalmi helyszín, egyedülálló természet veszi körül és hagyományai, valamint történelme is kiemelkedővé teszi.

A szolgáltatások is magas színvonalúak, ugyanakkor hozzátette: vigyázni kell, hogy a fejlesztések ne vezessenek az elit turizmus irányába. „Senkit nem akarunk kizárni, mindenkit szeretettel látunk, de a városnak korlátoltak a lehetőségei és nem alkalmas a tömegturizmusra” – fogalmazódott meg a Bledi turizmusfejleszési hivatal új stratégiája.

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkban, a fővárostól, Ljubljanától 55 kilométerre.