Adózási következményei lehetnek a Bitcoin használatának

Adózási szempontból nem devizának, hanem vagyontárgynak nyilvánította a Bitcoint az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS).

Az IRS elismeri, hogy a virtuális devizák alkalmasak javak és szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére és szolgálhatnak értékőrző befektetési eszközként is. A virtuális deviza az érték olyan digitális megjelenítési formája, amit lehet fizetőeszközként, elszámolási egységként és értékőrzőként is használni. A virtuális devizák bizonyos környezetben a valódi pénzhez hasonló szerepet tölthetnek be, ám nem tekinthetőek törvényes fizetőeszköznek, mivel nem tartoznak egyetlen joghatóság alá sem.

Az olyan virtuális pénzt, amelynek valódi pénzben kifejezett árfolyama van és annak helyettesítésére is szolgálhat, „konvertibilis virtuális pénznek” kell tekinteni. Ilyen például a Bitcoin.

A Bitcoint digitális úton cserélhetik egymás között a felhasználók, illetve vásárolhatják meg, vagy válthatják át dollárra, euróra, vagy bármely más valódi vagy virtuális pénzre.

A konvertibilis virtuális pénzek cseréje, eladása vagy használata javak és szolgáltatások egyenértékének kielégítésére reálgazdasági körülmények között adózási következményekkel jár és adózási kötelezettségeket von maga után – szögezi le az IRS állásfoglalása.
http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-14-21.pdf