Szobanövények: fény-, víz-, hő- és talajviszonyok

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat szobanövényeink társaságában, a növényeknek is jól kell érezniük magukat a környezetükben. Ennek kialakításához négy fő környezeti-tényezőre kell odafigyelni. Általánosságokban megpróbáljuk összefoglalni mire kell odafigyelni, hogy növényeink díszei legyenek otthonunknak.

Fényviszonyok

A nővények egészséges fejlődéséhez minél több természetes fényre van szükségük. (ez természetesen nem jelenti a nyári tűző napfényt!) A lakásban tartott növényeket leginkább ablak közelében helyezzük el, mert itt szebben, erőteljesebben fejlődnek. Leveleik élénkebbek lesznek, több virágot hoznak. Nyáron, amennyiben lehetőség van rá, mindenképpen érdemes szabadban tartani őket, akár teraszon, balkonon vagy párkányon. Ismét megjegyeznénk, hogy csak fokozatosan szoktassuk a növényeket a tűző naphoz, lehetőleg félárnyékos helyet válasszunk nekik kezdetben.

Víz és tápoldat

Mértékletesség! A legfőbb elv öntözéskor, hogy mértékletesen locsoljunk. Tartsuk szem előtt a különböző növények eltérő igényeit. Szabadban több locsolást igényelnek a növények, mint a szobanövények. fontos, hogy a kialakított környezethez igazítsuk az öntözések gyakoriságát. Téli időszakban a növények is inkább pihennek, hogy tavasztól még szebben növekedjenek. Ilyenkor más körülményekkel együtt az öntözést is mérsékelni kell. Tápoldatozni nem feltétlenül szükséges, de ha azt szeretnénk, hogy növényeink erősebbek, szebbek legyenek, akkor érdemes. Egy idő után minden talaj „elfárad”, kifogy a tápanyagokból, amik a növény fejlődéséhez szükségesek. Ezeket pótolni tudjuk megfelelő tápoldatokkal.

Hőmérséklet

Nyár-tél. Éghajlatunkból adódóan jelentősen eltérnek az évszakok, mind fény, mind hőmérséklet tekintetében. Szobanövényeknél ez akkor jelent gondot, amikor a téli időszakban a jóval kevesebb napfény mellett a hőmérséklet állandó marad. Ez nem igazán tesz jót a növényeknek, mivel ugyanúgy kell locsolni, ezért ebben a számára „pihenő” időszakban felborul a természetes egyensúlya. Lehetőség szerint a teleltetést hűvös ( a nyári időszaknál hűvösebb) helyen kell végezni. A nyári időszakban természetesen a több fény, több locsolás elvet kell betartani.

Talaj

A frissen beszerzett növényt célszerű rögtön átültetni virágföldbe. A tőzeges talajban nevelt virágok nagyon gyorsan kifogynak a tápoldatokból, így a megfelelő virágfölddel azonnal pótolni tudjuk ezt. Átültetés ugyanabba-eggyel nagyobba-jóval nagyobba dilemma. A jóval nagyobb cserépbe ültetést semmiképpen sem ajánljuk, hiszen akkor a gyökerek nem tudják felvenni a szükséges vízmennyiséget. Ugyanabba a cserépbe olyan növényt ültessünk, aminek a gyökérzete még nem nőtte be a talajt. Ellenben ha a gyökérzet teljesen benőtte a talajt, mindenképpen eggyel nagyobb cserépbe ültessük át a növényt.