Oslo látnivalók

Oslo kedvelt skandináviai úti célpont különösen a természeti látnivalókat kedvelők körében. De az Oslo-fjord csúcsán fekvő város igen látványos építészeti remekművekkel, világhírű múzeumokkal is rendelkezik. Előnyei az utazásnak, hogy fapados repülővel gyorsan elérhető, egy hosszú hétvégén a főbb nevezetességei is megtekinthetők, és az Oslo Fjord környékén lévő szigetek hajóval, komppal is bejárhatók.

Oslo főbb látnivalók

Akershus erőd

Az Akershus erőd (Akershus Festning) egy középkori vár, amely 1299-ben épült, majd a 17. században királyi rezidenciává alakították. Az Oslo-fjordra néző dombon található, és a falaitól csodálatos panoráma nyílik a kikötőre. A vár területén található a Norvég Ellenállási Múzeum is, és a Norvég Fegyveres Erők Múzeuma is.

Oslo Akershus erőd

Vigeland szoborpark

A Vigeland szoborpark Oslo egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Az összesen 650 szobor öt tematikus csoportba van elrendezve, és bronzból, gránitból, valamint kovácsoltvasból készültek. A leghíresebb a szökőkút csoport, amely az élet körforgását szimbolizálja. A szoborpark a Frogner parkban található, ahol érdemes megtekinteni egy hatalmas rózsakertet, és Norvégia legnagyobb játszóterét.

Oslo Vigeland szoborpark

Bygdoy-félsziget, és múzeumai

A félsziget Oslótól nyugatra fekvő külváros, és azért jelentős, mivel számos turisztikai attrakciónak ad otthont, például múzeumoknak, de strandok, különféle szabadidős tevékenységek is megtalálhatók. A Bygdoy-félsziget tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Oslo Bygdoy félsziget

Fram Múzeum

A Bygdoy-félsziget és egyben Oslo egyik leghíresebb múzeuma a Fram Múzeum, amely a norvég poláris expedíciókat mutatja be. Itt található a Fram és Gjoa hajó, amely nevezetes arról, hogy elsőként hajózott át az Északnyugati-átjárón.

Oslo Fram Múzeum

Norvég Tengeri Múzeum

A történelem és a hajózás iránt érdeklődőknek ajánlható a Norvég Tengeri Múzeum (Norsk Maritimt). A népszerű múzeum bemutatja a halászat és a tengeri tevékenységek szerepét Norvégia életében.

Oslo Norsk Maritimt

Viking Hajómúzeum

A Viking Hajómúzeum a legnagyobb viking tematikájú múzeum Norvégiában. Itt található egy igen ritka, tökéletes állapotban megmaradt Viking sisak, és három darab 9. századból fennmaradt viking hajó. A legjobb állapotban a 21 méteres Oseberg-hajó maradt fenn, amelyet egy korabeli főispán feleségének temetésére szolgált. A hajó Skandinávia legnagyobb kereszténység előtti műtárgya. A Gokstad, és a Tune hajó is lenyűgöző, 23 méteres. A múzeumban a viking kultúra emlékein kívül számos, a világ különböző részeiről származó tárgyak is megcsodálhatók, például egyiptomi múmiák, és különböző aranyérmék.

Oslo Viking Hajómúzeum

Királyi Palota

A város magas pontján található a norvég királyi palota. Az 1825-ben épült 173 szobás épület már külső megjelenésében is uralja a teret. A pazar palota nyitva áll a látogatók előtt, és vezetett túrákra is lehet jelentkezni, amelyeken a palota jelentős helyiségei járhatók be. A kertjében egész évben szabadon közlekedhetnek, és megtekinthetik az őrségváltást. A palotától délre található a híres Norvég Nobel Intézet, amely nevezetes a Nobel-békedíjak átadásáról.

Oslo Királyi Palota

Aker Brygge

Az egykori elhagyatott hajógyár köré épült Aker Brygge egy népszerű turisztikai célpont. Napjainkban Oslo szíve és lelke, élettel teli éjjel és nappal. Norvégia lenyűgöző természeti szépségeit dicséri, az új és a régi építészet elemeinek csodálatos kombinációját tartalmazza. Mindenhol és mindenhonnan jól látható. Évente 12 millióan keresik fel, hiszen remek tengerparti sétánnyal rendelkezik, ahol nemcsak vásárlási lehetőségeket, de hangulatos kávézókat és éttermeket is találni.

oslo aker brygge

Holmenkollen Síugrósánc és Múzeum

Norvégia a téli sportok hazája. Az oslói síugrósánc (Jump torony) és az ugrótorony megfigyelő fedélzete vezetett túra keretében is meglátogatható. A világ legrégebbi Sí Múzeumát 1923-ban nyitották meg. Nevezetes a legrégebbi sí leleteiről, 600-ból származó síléc, de 8-12. század közötti darabok is megtalálhatók. Bemutatják a különböző funkciójú síléceket (hegyi, gyors sí), és a leghosszabb síléceket is. A Hírességek csarnokában a leghíresebb norvég síelők láthatók, de az interaktív kiállítások a modernkori síelést is, valamint a híres sarkkutató, tudós, és államférfi, Nansen expedícióját a Fram hajó fedélzetén.

oslo holmenkollen

További utazási tippek – hétvégi városlátogatások

Sevilla
Marseille
Dubaj
Bologna
Pag sziget
Köln
Nápoly

További utazási ajánlatok
Freiburg szállás
München szállás