Láncfűrészek

Ahhoz, hogy megtaláljuk a szükségleteinket kielégítő láncfűrész típusát, többféle szempontot szükséges figyelembe vennünk. Vannak bizonyos kérdések, amelyeket alaposan át kell gondolnunk, ha az elképzeléseinknek megfelelő láncfűrészt szeretnénk vásárolni.

Elektromos legyen vagy benzines?

Az első fontos kritérium a fűrészek kiválasztásánál az, hogy motoros vagy elektromos meghajtású eszköz a jobb választás. Nehéz pontos választ adni erre a kérdésre, hiszen mindkét típusnak megvannak a maga előnyei. Amennyiben kisebb méretű tűzifát szeretne vágni a fűrésszel, és közel van a villanyórához, és nem szeretne nagy zajt, akkor elektromos, akkus láncfűrész a legideálisabb választás. Ha favágással foglalkozik és rendszeresen faanyaggal dolgozik, akkor széleskörű termékkínálatból válogathat, hiszen bőven akad nagyobb erősségű motorfűrész a piacon.

A láncfűrészek használatának módszere 

A nagyobb körfogatú fatörzsek vágásához nagyobb teljesítményű láncfűrész szükséges, ellenben a tűzifa előkészítéséhez rövidebb lánccal rendelkező kétkezes motorfűrész ajánlott. Ha szeretnénk a fa ágaitól megszabadulni, és vékonyabb tűzifa vágására használnánk az eszközt, akkor válasszunk egykezes motorfűrészt. 

Milyen gyakran szeretnénk használni a láncfűrészt?

A modell kiválasztása során lényeges tényező a tervezett használat gyakorisága. Ha évente csak néhányszor vesszük elő, akkor célszerű a hobbi termékek közül választanunk. Ellenben, ha lelkesek vagyunk és sok időt fordítunk fák kidöntésével, akkor erős teljesítményű motorfűrészt kell választanunk. A termékvonalakat színek jelölik, a narancssárga jellemzően a hobbi termékeket jelölik, ellenben a fekete jelenti a nagy teljesítményű fűrészeket.

Mire figyeljünk oda a motorfűrész beindítása előtt?

Mindenképp ellenőrizzük, hogy üzembiztos állapotban használjuk, legyen a láncfék működőképes, a vezetőlemez helyesen legyen felszerelve, ezenkívül fontos a helyesen feszített fűrészlánc. Figyeljünk oda, hogy a gázemeltyű magától ugorjon vissza az üresjárati állásba, a stop kapcsolót pedig könnyen 0-ra lehessen állítani, amennyiben arra van szükség. Faforgácsokat, száraz füvet, üzemanyagot, vagyis minden könnyen meggyulladó anyagot, tartsunk távol a forró kipufogófüsttől az égés veszély elkerülése érdekében.

Ne hanyagoljuk el a biztonságos védőfelszerelést

Nem ajánlott védőfelszerelés nélkül motoros fűrészekkel dolgozni. Viseljünk minőségi anyagból készült védőruhát, a STIHL védőruházatai kifejezetten a motorfűrésszel végzett munkákra lettek kialakítva. Fontos megemlíteni, hogy a Stihl márka meghatározó szerepet foglal el a hazai piacon a motorfűrész szegmensben, és nem utolsó sorban a motorfűrész-vezetőlemezek területén is. Ha teljes biztonságban szeretnénk érezni magunkat munka közben, a védőruhát egészítsük ki arc-hallásvédővel egyaránt, valamint a védőkesztyű és a sisak se maradjon el.

Amennyiben a hobbija a barkácsolás, vagy kerti szerszámokra, kerti gépekre és kiegészítőkre lenne szüksége, látogasson el a szerszamok-webaruhaz.hu oldalára. A termékek széles választéka között munkavédelmi eszközöket is megtalál!