Fa, műanyag vagy fém: Számít milyen anyagú az ablakunk?

Természetesen igen. Lényeges, hogy illeszkedjen a lakás hangulatához, védje, szigetelje és természetes fénnyel lássa el. Az ablak kiválasztása újépítésű ingatlanok esetében ugyanolyan komoly feladat, mint lakásfelújítás esetében. Mindig körültekintéssel járjunk el, hiszen hosszú évtizedekre választunk.

Az ablakoknak – mint manapság már szinte mindennek – divatjai vannak. Volt egy időszak a műanyag ablakok megjelenése után, amikor mindenhová ilyen típusúak kerültek. Napjainkban nincs kimondott anyagbeli divat, de az egyértelmű, hogy a természetesség komoly minőséget képvisel. A fa anyagú, jó minőségű nyílászárók valamiféle igényességet tükröznek. Nagyon divatosak még a különböző egyedi igényeket is ellátó ablakfajták, például ilyenek a fényre sötétedő üvegezésűek, az egyedi formatervezéssel ellátottak és a komoly hőszigetelésűek.

Az anyag kiválasztása szinte csak az esztétikusságtól és az ízlésünktől függ, mivel az összes anyagtípusban találhatunk megfelelő tulajdonságokkal rendelkező darabokat. Vannak természetesen karbantartási, biztonsági, hőszigetelési és egyéb különbségek, de ezek egyik típusnál sem jelentenek komoly hátrányt, mivel minden esetben modern technológiával kiküszöbölhetőek.

A karbantartás szempontjából a faszerkezetűek vannak hátrányban, hiszen a környezeti hatások miatt általában 6-8 évente érdemes őket újra lekezelni, az esetleg keletkezett hibákat javítani. A fém nagyon tartós, viszont hűvös hangulatával nem sokan tudnak azonosulni. Hátránya a másik két típusnál drágább ára és a fémek jó hővezetése is. A műanyag előnye olcsó voltában, gyors, könnyű kezelhetőségében, tartósságában rejlik. A legjobb, legideálisabb szerkezetek talán a fenti három anyag különböző ötvözéseivel előállítottak. Ilyen például a műanyag-alumínium és a fa-alumínium ablakok, amik a különböző anyagok előnyeit ötvözik.