Szja-bevallás csökkentett adattartalommal

Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-, azaz szja-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül el; az úgynevezett csökkentett adattartalmú bevallást május 20-áig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint ebben az évben a csökkentett adattartalmú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatott verziója mindössze hét oldal. Kitöltéséhez segítséget nyújt a negyedik oldalon szereplő konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan mutatja meg, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1353-as számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

A NAV felhívja a figyelmet: a csökkentett adattartalmú bevallást nem lehet alkalmazni, ha tavaly például valaki az Államadósság Ellen Alapba való befizetés utáni adóalap-kedvezményt érvényesített; 2013-ban külföldről származó jövedelme volt; ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítést érvényesített; csereügyletből szerzett bevallásköteles jövedelmet; különadó hatálya alá tartozó bevételt szerzett.

Akinek 2013-ban más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, annak a teljes adattartalmú 1353-as számú bevallást kell kitöltenie és május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz – olvasható az adóhatóság közleményében.