Pénztárgépek: már 65 ezer online kassza üzemel

Üzemszerűen beindult az onlinepénztárgép-rendszer, már 65 ezer gép üzemel, a NAV-hoz pedig 152 millió bizonylat érkezett eddig 353 milliárd forint bruttó értékben.

Hozzátették, hogy az adatokat a pénztárgép munkabizottság is áttekintette, amely újabb ülést tartott. A tagok továbbra is prioritásnak tartották a közlemény szerint, hogy az átállás a kereskedők számára minél egyszerűbben történjen, és hangsúlyozták az állami támogatás szükségességét.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és más ágazatok képviselői is felhívták a figyelmet az 50 ezer forintos állami támogatás szükségességére, és kiemelt szerepére, mert a támogatás érezhetően felgyorsította eddig a pénztárgép-csere folyamatát – áll a közleményben. A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül megvizsgálja az ülésen elhangzott javaslatot, és a rendelkezésre álló adatok elemzését követően dönt a kérdésről – jegyzik meg.
A munkabizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a továbbiakban is szoros együttműködés keretében folytatják a munkát, hiszen a bizonylatolási fegyelem erősítése, illetve a gazdaság nagyobb arányú tisztulásának elérése közös cél – hangsúlyozza az NGM.
Március közepén a NAV tájékoztatása szerint 59 ezer volt az üzembe helyezett gépek száma. Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-ig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni a támogatást. A kormány azonban úgy döntött, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidőt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

Azok a vállalkozók pedig, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el türelmi időt kaptak a jövő év első napjáig.
Azoknál a vállalkozóknál, akik a korábbi pénztárgéphasználatot váltják fel a számlázás gyakorlatával, a határidő változatlan. Ennek a vállalkozói körnek az első adatszolgáltatást 2014. március 6-án kellett teljesítenie a NAV-nak. Az adóhatóság az ellenőrzése során szem előtt tartja, hogy az adatszolgáltatás kezdeti időszakában az adózóknál felmerülhetnek technikai problémák, értelmezési kérdések – jelezte korábban az NGM.

A NAV korábban azt közölte, hogy nagy reményeket fűz az online pénztárgépek bevezetéséhez, a második félévtől már eredményeket is vár. Ilyen volumenű adatszolgáltatás ugyanis még soha nem állt az adóhatóság rendelkezésére.