Hogyan tervezzük meg otthonunk világítását

A világítás megtervezése, helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatest és fényforrás kiválasztása nem könnyű feladat. Ugyanakkor tanulmányok igazolják, hogy a megvilágítás a biológiai óránkra, és a közérzetükre is hatással van. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az otthoni világítás alaptípusairól, és tippeket adunk a helyiség funkcióihoz igazodó fényforrás kiválasztásához.

Gyakori kérdés a lakás világításával kapcsolatosan, hogy mi legfontosabb az aktuális trend, vagy inkább a hangulatnak, illetve a funkciónak van nagyobb jelentősége. Szerencsére az elmúlt évtizedekben a világítástechnika is rengeteget változott, és a kereskedelmi forgalomban számtalan világítási rendszer, lámpa és fényforrás fajta érhető el, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.

A világítás, mint hangulatteremtő eszköz

A megfelelő világítás a hangulatteremtés egyik jelentős eszköze, nagy szerepe van a mindennapi életünkben, hiszen egy rosszul megvilágított helyiségben nem esik jól tartózkodni. Módosíthatja egy helyiség használhatóságát, és megváltoztatja a térérzetet. Optikailag megnöveli a teret azáltal, hogy a figyelmet a különleges tárgyakra irányítja, ugyanakkor az éles térhatárok is lágyíthatók általa.

Mesterséges világítás: emberközpontú világítás koncepció

Számos tanulmány igazolja, hogy a helyesen megválasztott fény pozitív hatással van az egészségünkre, és közérzetükre, a mai modern mesterséges megvilágítási rendszerek középpontjába a fényforrás teljesítménye mellett azok színhőmérsékletére is fokozott hangsúly kerül: másmilyen fényerejű és színhőmérsékletű fényforrást használunk a nappaliba és a hálószobába, de a mai okos világítási rendszerekkel a napszak, a végzett tevékenység, vagy akár a hangulat alapján is szabályozhatjuk ezeket az értékeket.

mennyezeti lámpa

A világítás, mint lakberendezési tényező

A fénynek többes funkciója van a lakberendezési trendek változásával egyre inkább annak egyik tényezőjévé lépett elő. A mai modern mesterséges világítás legalább olyan kulcsfontosságú elem, mint a szobabútor, vagy a szőnyeg.

Az otthoni világítás típusai

Az otthoni világítás négy fő típusra osztható:

  • Általános, vagy háttérvilágítás
  • Helyi, vagy funkcionális világítás
  • Hangulatvilágítás, vagy dekorációs fény
  • Hangsúlyfény

Az általános, vagy háttérvilágítás szerepe az, hogy az egész területet megvilágítsa. Nem feltétlenül erős, a tájékozódást segíti, ugyanakkor a természetes fényviszonyok pótlására szolgál. Egy adott helyiségben a fő fényforrást a mennyezeti lámpák biztosítják – manapság számtalan típus közül választhatunk, például mennyezeti spotlámpa, beépíthető és süllyesztett mennyezeti lámpa közül, de a klasszikus függőcsillárok továbbra is népszerűek. Célszerű helyiségenként több, kisebb teljesítményű izzót használni, négyzetméterenként 10-20 wattnyi fényre van szükség.

A helyi, vagy funkcionális világítás a különböző teendők elvégzését segítik, és az adott terület számára biztosít közvetlen fényforrást. Nem vakít, és nem világít a szembe, jó, ha a fényforrás szögét is be lehet állítani. Otthoni körülmények között az olvasó, és spotlámpák, valamint LED szalag (Led csík) a legalkalmasabb.

A hangulatvilágítás, és a hangsúlyfény szerepe az, hogy az egyedi, különleges tárgyakra, növényeinkre, a helyiség egyedi részletére, kialakítására vonzzák a tekintetet.

Világítási trükkök, avagy a fényforrások megfelelő kiválasztása

Egy lakás megvilágítása a lakás minőségével, a lakók igényeivel, műszaki és belsőépítészeti elvárásaival, valamint esztétikai szempontokkal áll szoros összefüggésben, ugyanakkor az aktuális trendek, és a kereskedelmi választék is befolyásolja. Egy helyiség megvilágítása számos tényezőtől függ, a világítótestek elhelyezkedése mellett a helyiség adottsága és a fényforrás fényáram erőssége határozza meg.

  • Optikailag szélesíthetjük a szobát például az egyenletes fényű mennyezeti lámpák falra irányításával, ez különösen jó világítási trükk pasztell árnyalatú falfelületek esetében.
  • Tágasabbnak látszik a helyiség, ha bevilágítjuk a világos árnyalatúra festett mennyezetet. Kiemeli a szobaberendezés szépségeit, teltebbé teszi a színeket a napfényhez hasonló felülről érkező mesterséges megvilágítást alkalmazunk.
  • A plafonra világító lámpatestek fénye visszaverődik a fehér mennyezetről, így jóval kellemesebb fényhatást érünk el, mint egyetlen központi világítótest alkalmazásával. Igen hatásos, ha nem csak egyetlen központi mennyezeti világítást használunk, hanem kiegészítjük falikaros megvilágítással, amelyek fényét a falak verik vissza.
  • Nagy belmagasságú lakásokban célszerű mennyezeti spotokat használni, és az aránytalanul nagy belmagasságú helyiségek esetén érdemes áttetsző panelekből álló állmennyezettel ellensúlyozni a nagy belmagasságot, amely szórt fényt ad, miközben elrejti a fényforrást.

A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatest és fényforrás kiválasztása nem könnyű feladat, és az is biztos, hogy egyetlen lámpa típus nem elegendő a megfelelő megvilágításhoz, így a mennyezeti világítást különböző állólámpákkal, spotlámpákkal, hangulatvilágítással kell kiegészíteni.