A hálószoba megvilágításának szempontjai

A hálószoba a lakásunk azon helyisége, ahol életünk jelentős részét töltjük, és egy fárasztó nap végén a nyugalom szigetét jelentheti. A hálóban a megfelelő bútorok mellett a világítás kiválasztásának is kitüntetett szerepe van. Manapság az energiatakarékosság egyre nagyobb szerephez jut, és a mai izzók nemcsak időtállóak, de megfelelnek a kor követelményeinek.

Tippek a hálószoba megvilágításához

A hálószoba központi helyet foglal el az otthonokban. Igaz, az eltöltött idő jelentős részét alvással töltjük – jellemzően elsötétítés mellett -, azonban itt is megérdemeljük a kényeztetést, és nem tekinthetünk el a megfelelő megvilágítástól sem. A kisebb lakással rendelkezőknél a hálószoba gyakran az otthoni munkavégzés helyszíne, ezért kiemelten fontos az átgondolt, minden szempontot figyelembe vevő kialakítás. A megfelelő típus kiválasztásánál azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy az igények akár korral, vagy a szokásokkal megváltozhatnak. A központi megvilágítás mellett a különböző helyi megvilágítások is szerepet kapnak. Ma már számtalan típus közül választhatunk, amely igazodik a funkcióhoz, de a hálószoba enteriőrjével is harmóniában áll.

Mennyezeti lámpa

A lakás különböző helyiségeiben így a hálószobában is a mennyezeti lámpa az elsődleges fényforrás. Elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy ne közvetlenül az ágy fölé helyezzük, mivel zavaró, ha belevilágít a szemünkbe. Célszerű a lámpához dimmeres kapcsolót választani, amely segítségével lehetőség van a fényerő változtatására. Ma már egyéb okos megoldásokat is alkalmazhatunk, például az okos villanykörtéket a mobiltelefonunkkal szabályozhatjuk, igény szerint változtathatjuk a fény erősségét és színét egyaránt.

Kapcsolók és izzók kiválasztása

Nagyon fontos a kényelmes használathoz, hogy a kapcsolók helyét megtervezzük, hiszen hosszú távon jó, ha az ágyból fekve is le tudjuk kapcsolni a mennyezeti lámpát és az összes világítást. Így célszerű egy kapcsolót a bejáratnál, míg egy másikat az ágyfejnél elhelyezni.

Az energiatakarékosság egyre nagyobb szerephez jut a mindennapi életben, így az izzók kiválasztásánál is. A mai korszerű LED-es fényforrások megfelelnek az energiatakarékossági kritériumoknak, és hosszantartó használatot biztosítanak.

Éjjeli lámpa, olvasólámpa

A funkcionális fényeknek kiemelt szerepe van abban, hogy a nap végén a lefekvéshez közeledve jóval visszafogottabb, intimebb fényekre van igényünk a nyugodt pihenéshez. Sokak számára elképzelhetetlen, hogy a napot ne egy jó könyv olvasásával fejezzék be. Erre a célra legideálisabb az ágy melletti éjjeliszekrényen elhelyezett éjjeli lámpa, vagy az ágy fejrészéhez felszerelt falikarok, vagy fali lámpák. Az utóbbi előnye, hogy nem foglalja a helyet a jellemzően kis rakodófelülettel rendelkező szekrénykén. Ha hálóhelyiséget két személy használja, akkor mindkét oldalra helyezzünk egy-egy világítótestet. A különböző éjjeli lámpák dizájnja számtalan lehetőséget kínál, ma már végtelen variációja van a kislámpáknak is akár anyag, vagy akár forma terén, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez, pénztárcájához leginkább illő darabot. A hálóban mindenképp melegfehér színű LED izzó ajánlható (2700-3000 Kelvin közötti), amely kedvező fényű, és energiatakarékos megoldás.

éjjeli lámpák

Hangulatvilágítás

A mennyezeti világítás, és az éjjeli lámpák mellett egyéb kiegészítő hangulatelemeket is használhatunk. Minél több fényforrást helyezünk el, a szoba annál hangulatosabb lesz. A szoba bizonyos területén az álmennyezetbe épített spotlámpák a mennyiségtől függően meghitt fényhatást teremthetnek. Igen kedveltek a színváltós hangulatfények, vagy a csillagos égboltot idéző világítások is.

Állólámpa

Egy dekoratív állólámpa a szoba dísze lehet, és a mennyezeti világítással kombinálva még a munkához is elegendő fényt ad. Mivel relatíve nagy helyet foglal, így inkább a nagyobb hálószobával rendelkezők számára megfelelő alternatíva.

Konklúzió

A lakás különböző helyiségei, így a hálószoba is különböző módozatokat, világítási és dekorációs szempontokat és fényerőt igényelnek. Ezért kiemelten fontos az átgondolt, minden szempontot figyelembe vevő kialakítás, hiszen az otthonunk az életünk egyik legfontosabb területe.