Tippek az izgalmas és biztonságos kerti játszótér kialakításához

A kert nem csak a szabadidős tevékenységek számára ideális, egyre inkább a második otthonunkká lépett elő. Különösen a kisgyermekes családok számára fontos, hogy a kert ne csak kényelmet, hanem biztonságos kikapcsolódást nyújtson. A kerti játszótér kialakításánál számos szempontot kell figyelembe venni, összegyűjtöttünk pár tippet, amely alapján gyermekeink is garantáltan élvezik a szabadban való tartózkodást.

A kerti játszótér kialakításának szempontjai

Mielőtt belefognánk a játszótér tervezésébe érdemes pár szempontot előre tisztázni, hiszen a kialakítását nagyban befolyásolja a gyermek igénye és életkora, de a rendelkezésre álló terület nagysága, illetve a kert tájolása is meghatározó.

A gyermek igényei

A vásárlás előtt fontos felmérni, hogy mi a gyermek igénye, milyen eszközön szeret játszani. A játszóterek építésével foglalkozó szakemberek – és a megkérdezett gyermekek – véleménye gyakran eltér a szülők elképzeléseitől. Ez azt jelenti, hogy a szülők saját gyermekkori élményeik alapján a játszótér kialakításánál elsősorban különböző hintákban gondolkodnak – lengő hintákban, mérleghintákban stb. Viszont a gyerekek sokkal inkább vágynak csúszdákra, mászókákra. Ha lehetőség van (a hely, illetve a pénztárca megengedi), akkor célszerű mindkettőben gondolkodni.

A hintázás élettani szerepe

Pszichológiai kutatások igazolják, hogy a hintázásnak komoly élettani szerepe van, amely alapján az is egyértelmű, hogy felnőtt korban sem kellene lemondani róla. A ringató hatása a különböző életkorú gyermekre nyugtató hatással van, ugyanakkor a finom motoros készségeket is fejleszti, ezért manapság a hintázást gyakran alkalmazzák terápiás eszközként a részképesség zavarral küszködő gyermekeknél. Hatással van a koordinációra, és az egyensúlyérzék fejlődésre is. Aki nem szeretné nagyobb kiadásokba verni magát, azok számára jó hír, hogy számtalan, gyerekek számára kifejlesztett lógatható, és állványos függőhinta is kapható, amely kedvenc bútordarabja lehet a gyerkőcnek a beltérben, és a kültérben egyaránt.

A kert tájolása

A tervezésnél és a kivitelezésnél nem hagyható figyelmen kívül a kert tájolása: lehetőleg ne olyan területre állítsuk fel, ahol nyáron folyamatosan tűző nap fogja érni. A különböző eszközök, így a mászókás csúszdák gyorsan felmelegednek, ezért lehetőség szerint a kert árnyékos részén alakítsuk ki a homokozóval együtt. A napvitorlák használata egyre népszerűbb, köszönhetően a kedvező árnak, és az egyszerű rögzítésnek, így jó megoldás abban az esetben, ha nem rendelkezünk árnyékos területtel.

Rendelkezésre álló hely

Nagyobb udvar, kert esetében a lehetőségek korlátlanok, azonban a kisebb területtel rendelkezőknek alaposan át kell gondolni, hogy mire ruháznak be. Gondolni kell arra is, hogy az ülőbútorok, vagy a kerti medence is csökkenti a rendelkezésre álló helyet.

Biztonsági szempontok

Kerti játszótér esetében, amennyiben az árnyékolást napvitorlával oldjuk meg, akkor nagyon fontos a tökéletes rögzítés, hiszen nem csak a napfénytől véd, a jó minőségből készült darabok a nagyobb szélnek is ellenállnak. Mászókáknál, hintáknál érdemes kerti burkolatként gumitéglát, vagy esésvédő gumilapot használni. Előnye, hogy biztonságos rugalmas felületet képez, és télen-nyáron pedig csúszásmentes, így hosszútávon megtérülő beruházást jelent.

A kerti játszóeszközök szezonon kívüli tárolása

Már a tervezésnél is célszerű figyelembe venni, hogy a műanyag darabokat az ősz beálltával ajánlott fedett helyen vagy garázsban tárolni. Ma már különböző méretben és kivitelben kaphatók a különböző tárolók, így szezonon kívül a kerti bútorainkat és a játszóeszközöket is rendezetten tudjuk tárolni. Habár egyes játszótér elemek négyévszakosak (például a fajátszóterek), ezeknél főként a karbantartásra, a csavarkötések ellenőrzésére, a gombásodás elleni védelemre kell ügyelni.

Az interneten számtalan inspirációt találhatunk a kert berendezésével kapcsolatosan. Ugyanakkor a játszótér kialakításánál nem árt legalább olyan mértékben figyelembe venni a gyermek vágyait és temperamentumát. Míg a fiúk inkább a mozgásos játékokat kedvelik, rohangálnak, mászókáznak, addig a kislányok lehet, hogy jobban örülnek egy kerti házikónak, amit a kedvükre rendezhetnek be.

A különféle eszközök, bútorok, és játékok beszerzését otthonról is intézhetjük, és a különböző webáruházakból szinte mindent egy helyen beszerezhetünk. Érdemes a jó ajánlatokért az Alza weboldalát felkeresni, ahol garantáltan nagy a választék szabadtéri játékok tekintetében. Az sem mellékes, hogy a raktárkészleten lévő rendeléseket akár már a rendelés napján kiszállítják.

Ez is érdekelhet