Sütőtök krémleves: Ismét itt a sütőtökszezon
A sütőtök az októberi és novemberi hónapokban az egyik legnépszerűbb zöldség. A hagyományos sült tök mellett kiváló krémleves alapanyag, de remekül harmonizál céklával, édesburgonyával együtt sütve. A hideg időben egy csésze krémleves igazi lélekmelegítő, nagyon kellemes a gyomornak, és szinte percek alatt össze lehet dobni. Cikkünkben egy alaprecept mellett a helyes sütőtökválasztáshoz is tippeket adunk.
Az őszi hónapoktól sütőtök különböző fajtái roskadoznak szép számban az élelmiszerboltok polcain. A zöldségboltok általában a hazai, a Tiszántúlon termesztett tököt kínálják. A háziasszonyok számára fontos kérdés (hasonlóan a dinnyéhez), hogy hogyan válasszák ki a legfinomabb példányokat. Egyes tévhitek szerint a tök finomabb attól, ha a dér már egy kicsit megcsípi, viszont a termesztők szerint ez csak részigazság, viszont a fagy a tárolhatóságát jelentős mértékben csökkenti. A vevők általában a sütőtök fajták közül az Orange, más néven Sonkatökkel, a Nagydobosival, a Kiszomborival, és az Óvári hengeres tökkel találkoznak.
A sütőtökök között a Nagydobosi parázs tök világhírű, a héja szürke színű, a belseje pedig narancssárga. A termesztője szerint az a nagy probléma a sütőtőtökkel, hogy a kereskedelemben jórészt éretlen tököket árusítanak. Ennél a fajtánál javasolt a színe alapján a matt színű példányokat választani. Általában az éretlen példányok színe jellemzően fényes, valamint a kocsányát is érdemes alaposan szemügyre venni: akkor jó, ha teljesen száradtnak érezzük. Az áruházakban nemcsak egészben, de akár szeletekben, félbe vágva is kapható. Ilyenkor célszerű a szemünkre hagyatkozni, és egységes narancssárga húsú tökből válasszunk.
Másik népszerű fajta az Orange tök, amelynek érettségéről szintén a színe alapján tudnak meggyőződni a vásárlók. Csak egyenletes narancsszínű terméket válasszunk. árulkodó lehet, ha zöldes csíkokat látunk rajta.
Sütőtök krémleves recept
Számtalan variációja létezik, készíthető nyers sütőtökből, és különböző fűszerezéssel megbolondítható. A krémleveshez akár a maradék sült tök is felhasználható, ilyenkor a végeredmény is intenzívebb ízhatású lesz.
Sütőtök krémleves recept: Sütőtök krémleves lusta módra- Audrey receptje
Gyorsan elkészül 30 perc: előkészület 10 perc, főzés 20 perc
Hozzávalók
½ kg sütőtök
1 db közepes burgonya
1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 l alaplé (vagy 2 húsleveskocka)
fűszerek ízlés szerint: só, bors, szerecsendió
Előkészítés
Pucoljuk meg a hagymákat és szeljük apróra. A tököt, a krumplit hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. Tegyük egy fazékba az összes zöldséget, öntsük fel annyi alaplével, hogy jól ellepje, és főzzük puhára. Amikor puhára főttek a zöldségek a tűzről levéve botmixerrel óvatosan turmixoljuk össze. A levest ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Forraljuk fel ismét, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a tejszínt.
A krémleves tálalható pirított tökmaggal, tökmagolajjal, reszelt sajttal, vagy pirított baconnel, pirítóssal, esetleg tejszínnel megcsurgatva.
(Forrás:Nosalty.hu/recept/sutotokkremleves-lusta-modra)