Programozó tábor a legkisebbeknek: miben más?

A nyári táborok kiválasztásakor a többgyermekes családoknál nem utolsó szempont, hogy a testvérek együtt lehessenek; ha nem is egy csoportban, de legalább azonos helyszínen és hasonló témájú táborban. Hiszen amit a nagyobbnak szabad, azt a kisebb rögtön szeretné utánozni. De ha a kicsi még túl pici, mit tehet a szülő? Valószínű, hogy folytatja a tábor vadászatot. Szerencsére egyre több testvérbarát tábort szerveznek, ahol a kisebbek és a kicsit nagyobbak együtt tölthetik a szülőktől távoli órákat. Az egyre népszerűbb programozó táborok is ilyenek, hiszen már az első osztályt követő nyáron közösen táborozhat a kicsi a nagytesóval, még ha ő már lassan az érettségire is készül.

Az kétségtelen, hogy a legkisebbek más ismeretanyaggal találkoznak a tábor során, mint a nagyobbak. A kérdés az, hogy miben más, miben tér el pontosan a programozó tábor, ha az a legkisebbeknek kerül megszervezésre? Egyáltalán hogyan lehet programozást tanítani egy 6 éves gyermeknek? Válaszokért a téma szakértőihez, a Logiscoolhoz fordultunk

Miről szól egy programozó tábor?

Korosztálytól függetlenül egy programozó tábor célja bemutatni az iskolás korú gyerekeknek, hogy azok a digitális eszközök, amiken nap mint nap játszanak, zenét hallgatnak, pötyögnek, valójában mennyivel többre és hasznosabb dolgokra is képesek, ha azokat teljes kapacitásukban kihasználják. A programozó táborok, a nevükhöz hűen a programozás különböző szintjeivel és a digitális tudásanyag egy széles spektrumával ismertetik meg a 6 és 18 év közöttieket. A technika fejlődésével a programozó táborok kínálata is folyamatosan bővül: ma már robotika és mesterséges intelligencia témában is indulnak programozó táborok.

Ahhoz azonban, hogy a diákok eljuthassanak ezen utóbb említett szintre, kicsit korábbról kell kezdeni az alapozást. Erre valók a legkisebbeknek szervezett programozó táborok és a tanév közbeni kurzusok.

Hogyan szervezik meg a programozó táborokat?

A programozó táborok 6-18 év között, több korosztály számára is elindulnak. A diákok előzetes tudásának megfelelően pedig szintén különálló csoportokba szervezik a kis és a kicsit nagyobb programozni vágyókat.

Hogyan értheti meg a programozást egy kisiskolás?

A programozás egy komoly tudomány, ami sok felnőttnek is kihívást jelent. A legkisebbeknek szervezett programozó tábor végére senki nem várja el a résztvevőktől egy Pythonban kódolt program megalkotását.

A kisiskolásoknak szervezett programozó táborok célja:

  • megismertetni a gyerekekkel a digitális eszközök helyes és sokrétű használatát,
  • fejleszteni a kreativitást és problémamegoldó készséget,
  • bevezetni őket az algoritmikus gondolkodás világába

A táborokban a gyermekek nyelvére fordítják le a programozás alapismereteit, így azok számukra is érthetővé válnak. A gyakorlati példák az ő mindennapi játékokhoz, élményeikhez kapcsolódnak, így valódi értelmet nyer egy-egy feladat megoldása.

A programozás alapjait vizuális blokkok alkalmazásán keresztül oktatják, hogy minél könnyebben ráérezhessenek a folyamat lényegére. A Logiscoolban a Scoolcode nevű platformon tanítják a gyerekeket. Ezen a felületen StageScriptben tanulnak meg programozni a kisdiákok, ami a JavaScript egy oktatási célra kifejlesztett, leegyszerűsített változata. A legkisebbek számára vizuális blokkok formájában jelennek meg a programozáshoz kapcsolódó utasítások, amikből már játékosan készíthetik el saját játékprogramjukat. Első ránézésre egy online LEGO-hoz vagy építőjátékhoz lehetne hasonlítani a vizuális programozás működését.

A színes felület, a játékos feladatok, az érdekes téma, a digitális eszközök, a kortársak jelenléte és a fiatal oktatók mind igazi élményparkká varázsolják a programozó táborokat a legkisebbek számára. Ilyen feltételek mellett az első osztályt elvégzett 7 évesek is játékosan szívhatják magukba a programozás alapjait.

Amint a vizuális programozás már csak ujjgyakorlattá egyszerűsödik a kis programozók számára, jöhet a következő lépcsőfok, amikor a vizuális blokkok mellett, párhuzamosan, már az írott kódot is láthatják a képernyőn a diákok, előkészítve ezzel a legnagyobbak számára oktatott szöveges programozást.

Természetesen a korszerű eszközök és szoftverek mellett az oktatók szaktudása és személye sem utolsó szempont a kicsik eredményességét illetően. Egyetemista fiatalok adják át szakszerű, gyakorlatias tudásukat a kisdiákoknak a számukra legkönnyebben megérthető nyelven.

Mivel gazdagodhatnak a kisdiákok egy programozó tábor alatt?

Az objektív tudásszerzés mellett a gyerekek más képességeik is fejlődésnek indulnak a programozó táborok során. Kreatívabbak lesznek és ügyesebben oldják meg a problémákat. Társaikkal együttműködve, azok munkáinak meg- és elismerésével sikerélményeket szereznek, valamint fejlődik a kommunikációs készségük és az önbizalmuk is. 

Ahogy fejlődik az algoritmikus és logikus gondolkodásuk a programozó tábor alatt, úgy alakul ki bennük egy gyakorlatiasabb, logikusabb életszemlélet, ahol a problémák megoldandó kihívásként, nem leküzdhetetlen akadályokként kezdenek el működni.

A sokszínű és játékos feladatok során más tudományterületek sem maradnak érintetlenül. Így a nyári táborok alatt például néhány matematikai ismeret is felidézésre kerülhet.

Milyen témájú digitális táborok indulnak a legkisebbek számára idén a Logiscoolban?

Az informatikai és programozási ismeretek egyre bővülő spektrumából a legfiatalabb korosztály számára is bőven lehet vékonyabb szeleteket válogatni, melyeknek tudásanyagát könnyedén elsajátíthatják. A kifejezett programozó táborok (“Hacker” programozó tábor; Kodu 3D játéktervezés) mellett Minecraft (Mars mission; City of heroes; Design), Roblox (Game design; Game “Hacker”) valamint Digitális alkotótáborok várnak idén a legfiatalabb korosztály számára a Logiscoolban.

Mivel a robotika is egyre nagyobb mértékben vesz részt a mindennapjainkban, a gyermeki kíváncsiság is mind nagyobb figyelemmel fordul feléje. Erre a fokozott érdeklődésre válaszul indulnak a Logiscoolban robotika táborok is (COZMO; LEGO SPIKE Adventures; LEGO WeDo Future), melyekre már az 1. osztályt követő nyári szünetben jelentkezhetnek a kisiskolások.

A táborban való részvételhez a gyerekeknek csupán írni és olvasni szükséges tudniuk. Igaz, némi matematikai ismerettel is rendelkezniük kell, melyet az 1. osztály elvégzése során már egyébként is elsajátítottak.

A táborokba való jelentkezés az egész nyár során folyamatosan biztosított. Ha pedig idén a gyermek nyári programnaptára már betelt volna, akkor a szeptembertől induló iskola mellett végezhető kurzusokat érdemes már most elkezdeni tanulmányozni a szülőknek gyermekeikkel együtt.

Kedves gyermeklelkű szülők, a cikk végére érve nem csodálkoznék, ha ti is kedvet kaptatok volna egy-egy programozói táborhoz! Ha szépen kéritek, akkor a gyerekek biztosan szívesen megmutatnak néhány programozói mesterfogást a tábor élményéért cserébe.

Fotó: Envato elements