Magyarország kitart a jövedéki adó szabályozása mellett

A magyar kormány nem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, mert álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályhelyek megfelelnek a közösségi jognak, ezért a kormány kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy több korábban indított kötelezettségszegési eljárást is új szakaszba léptet Magyarországgal szemben.

Az európai testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, miközben az Európai Unió csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé a minimum adószint meghatározása mellett.

A dohánygyártmányok értékesítésénél az Európai Bizottság sérelmezi azt a rendszert, amely értékesíthetőségi határidőt szab a jövedéki adóemelési időszakot megelőzően készletezett termékekre – fejti ki közleményében az NGM.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy magasabb legyen a jövedéki adója a komoly egészségügyi kockázatot jelentő,  finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz” szeszes italoknak. A „kommersz” szeszes italok kedvező kiskereskedelmi ára ugyanis az egészségre károsabb alkoholtartalmú italok fogyasztását növelte, ezért  a differenciált adómérték bevezetése az alacsonyabb minőségű italoknál a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. Az Európai Bizottság ezzel a különbségtétellel nem ért egyet – írja közleményében a szaktárca.

Az NGM szerint a dohánytermékek értékesítésénél vitatott rendelkezéseknek is kiemelt jelentősége van a jövedéki adózás rendszerében, hiszen a gyártók és forgalmazók adóemelést megelőző, túlzó készletezési szokásai jelentős kárt okoztak a hazai költségvetésnek.

Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium.