NAV: akár tíz évet is kaphatnak költségvetési csalás miatt vállalkozók

Uniós és állami támogatással élt vissza egy Veszprém megyei gazdasági társaság; az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt tart a nyomozás, az elkövetők büntetési tétele akár 10 év szabadságvesztés is lehet – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a honlapján pénteken.

A NAV közölte: a Balaton északi partján működő gazdasági társaság erdészeti géppark fejlesztésére pályázott állami és uniós támogatásra, utófinanszírozás keretében. Így a vállalkozás saját forrásból valósította meg a beruházást, majd a benyújtott dokumentumok alapján 178 millió forintos támogatáshoz jutott. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) későbbi ellenőrzése során azonban kiderült, hogy az erdészeti gépek beszerzését a kft. vezetője valótlan, és irreálisan magas összegű számlákkal igazolta.

A gyanú szerint miután normál piaci áron beszerezte a gépeket, papíron eladta szintén a saját érdekkörébe tartozó ciprusi és magyar cégeknek. Ők aztán már száz százalékkal növelt áron adták tovább azokat a támogatott vállalkozásnak, amely így a pályázatban kiírt legmagasabb összeget tudta igénybe venni. Volt olyan gép, amelynek azonosító címkéjét is meghamisították, mert használt eszközök nem szerepeltek a pályázati kiírásban – közölte a NAV.

Az ügyben a közép-dunántúli pénzügyi nyomozók egyszerre 24 helyen – a társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél – tartottak házkutatást. Három férfit előállítottak, és gyanúsítottként kihallgattak, illetve több tanúkihallgatásra is sor került.  A nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében 140 millió forint értékben lefoglaltak erdészeti gépeket, járműveket, fegyvert és követelést, valamint zárolták a vállalkozás bankszámláját.