Miért érdemes szaunázni?

Mert jólesik akár hideg van, akár meleg. A kellemes félhomályban pihenhet, ellazulhat, kikapcsolódhat. De akár társaságot is hívhat, s eltölthet barátaival egy-két kellemes órát. Sokan a szaunázást azért választják, hogy nyugodt körülmények között lehessenek együtt családjukkal.

Ezeken felül persze egészséges is, mert erősíti az immunrendszert, tornáztatja az ereket. A rendszeres szaunázás szépít, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt, salaktalanít, és nem utolsósorban segít a fogyásban.

Mi a különbség az infraszauna és a finn szauna között?

Hova építsek szaunát?

Szinte bárhová! Építettünk már szaunát kertbe, garázsba, pincébe, padlásra, megürült kisszobába, sufniba, fürdőszobába. A szauna lehet önálló épület a kertben, vagy egy fülke a lakásban, de beépíthető egy meglévő helyiség része is függetlenül attól, hogy milyen a formája.

A szauna elhelyezésekor érdemes arra is gondolni, hogy két szaunázás közt a lehűlést elősegíthetjük zuhanyzással, merülődézsába vagy medencébe csobbanással, esetleg a szabadban való elheveréssel egy pihenőágyon. Ezek még télen is jól esnek a 80-90 fokos meleg után.

Ha a hely adottságai engedik, érdemes elhelyezni a szauna mellett néhány kondicionáló gépet is, így komplett fittness programot állíthatunk össze magunknak.

Mekkora legyen a szauna?

Az Ön igénye szerint! Tapasztalataink szerint a minimális méret 1,2 m x 1,8 m-es alapterület, a belmagasság pedig 2 méter. Felső korlát pedig nincs.

A tervezéskor arra kell tekintettel lennünk, – ha a felhasználható terület egyébként nem korlátozott, – hogy a pihenés, ellazulás elősegítése érdekében legalább egy olyan pad is elhelyezhető legyen, melyen kényelmesen elfekhet egy felnőtt is. Ezen kívül azt kell mérlegelnünk, hogy családi, vagy társasági, illetve közösségi szaunázásra építjük-e a kabint.