Botox kezelés: mítosz és valóság

A botulinum toxint az orvosi gyakorlatban az 1970-es évek óta használják, először a blefarospazmus, majd a strabizmus, és egyéb szemészeti-, később bizonyos fokozott izomtónussal járó speciális neurológiai kórképekben alkalmazták. 2002 óta a korábbi tapasztalatokat felhasználva az esztétikai gyógyászatban is széles körben elterjedt, újabb és újabb lehetőségeket teremtve az arc fiatalítás területén. Az első tudományos publikáció 1992-ben született meg az úgynevezett glabelláris ( orrnyereg ) izmok által okozott ráncok kezelésével kapcsolatban. Később a szemkörnyéki szarkalábakat és a homlokráncokat is sikeresen kezelték ezzel az un. minimál invazív technikával.  Az FDA ( United Food and Drug Administraion) 2002-ben nyilvánította biztonságosnak és hatékonynak a botulinum toxint a mimikai ráncok kezelésében. Konszenzus jött létre az injekciós technikák  tekintetében, hogy a kezeléssel minél természetesebb hatás legyen elérhető, elkerülve a kifejezéstelen, un. lárvaarc kialakulását. 2016-ban több mint 4,5 millió kezelést végeztek az Egyesült Államokban, és ez a szám azóta csak nőtt, így elmondhatjuk, hogy rendkívül népszerű és dinamikusan fejlődő terápiás lehetőségről van szó.

botox kezelés

A botulinum toxin hatására csökken a kezelt izom összehúzódási képessége, így a mimikai izom összehúzódása által okozott apró ráncok kisimulnak. Hatása mindig reverzibilis ( visszafordítható), vagyis bizonyos idő múlva az izom visszanyeri eredeti tónusát. Az, hogy hatása nem végleges, természetesen az orvos esztétikai kezelések és így a botox kezelés esetén is nagyon előnyös számunkra, hiszen a kívánt eredmény korrigálható, a kezelés befejezését követően a bőr öregedése függvényében a korábbi állapotok visszaállíthatók. Ebből adódik azonban az is, hogy a kezelést bizonyos időközönként ismételni kell, amennyiben az eredményt hosszútávon szeretnénk fenntartani. Előfordulhat, hogy a legelső alkalommal nem sikerül elérni a kívánt hatást. Mivel a toxin hatásának kialakulásához átlagosan 3-7 nap szükséges és maximális hatását kb. 2 hét múlva fejti ki, így a korrekciós kezelésre ezt követően kerülhet sor.

Botulinum toxinnal történő esztétikai kezelés nem végezhető izomgyengeséggel járó ideggyógyászati kórképekben, bizonyos gyógyszerek szedése esetén, terhesség idején, illetve a kezelendő bőrfelszín fertőzése esetén , különös tekintettel a herpesz vírus fertőzésre.

botox kezelés

Mikor érdemes elkezdeni a botox kezelést?

Amikor még alig láthatók az érintett területen ráncok, vagyis a megelőzés a cél, vagy az apró ráncok főleg mimika közben jelennek meg, nem túl mélyek. Az arc nyugalmi állapotában is meglévő mély barázdák önmagában a botox kezeléssel nem szűntethetők meg, ebben az esetben kiegészítő kezelésre, pl. hialuronsavas ráncfeltöltésre lehet szükség.

botox kezelés

Összeségében elmondható, hogy a botox kezeléssel kapcsolatban immár több évtizedes tapasztalat áll rendelkezésre, több tízmillió kezelés történt ez alatt az idő alatt világszerte, egyre több területen alkalmazzuk az orvos esztétikában sikeresen, mind  a páciensek, mind pedig az orvosok maximális elégedettségére. A megfelelő technikai ismeretek birtokában rendkívül természetes, harmónikus eredmények születnek.  Az egyik legbiztonságosabb terápiás lehetőség az arcfiatalítás terén.